Fiatalos színház egy fiatalos térben – MNSZ szalon a romkocsmában

Akt.:
Makai-Hankó Vanda
Makai-Hankó Vanda
Miskolc – Fúrás, faragás, festés – készül a Miskolci Nemzeti Színház szobája a Helynekemben! A különleges térben a teátrum előadásairól készült hangulatképek és a színészek kézlenyomatai együtt adnak eleven képet a miskolci teátrum életéről, általuk válik láthatóvá a fiatalok számára mindaz, ami a falakon belül történik.

A Miskolci Nemzeti Színház és a Helynekem együttműködéséről Makai-Hankó Vanda rendezvényszervezőt kérdeztük, aki felvázolta a népszerű miskolci szórakozóhely legfontosabb célkitűzéseit is.

– A miskolci Helynekem három éve nyitotta meg kapuit, azzal a céllal, hogy egyszerre legyen szórakozóhely és kulturális tér. Tulajdonképpen egy összművészeti alkotó és befogadó térként szeretnénk működni, amire már voltak is próbálkozások az elmúlt években. A felső szinten működik a romkocsmánk, ami három tematikus szobából áll: ezek a zene, az irodalom, és a színház. Ezt a részt szeretnénk most felújítani, hozzá új arculatot kialakítani. Adta magát az ötlet, hogy ha már Miskolcnak van egy fantasztikus színháza, akkor ennek teret kell adnunk! Főleg mivel a legtöbb miskolci fiatal már iskolás korában találkozik a színházzal, hiszen a diákbérletek jó alternatívái a megszokott közösségi programoknak. Számomra is itt indult a színházi élmény, ami azóta is végigkíséri az életemet – mesélte a Helynekem kulturális munkatársa, aki egyébként fiatal kora óta rajong a színházért. – Nagy dolog volt kisiskolásként, hogy színházba mehettünk, ahová szépen ki kellett öltözni, aztán később már maga a szellemi élményanyag is fontos lett számomra, így máig rendszeresen jár a család színházba. Ezért is volt hatalmas büszkeség számomra, hogy részt vehettem az idei évad kampányfotózásában – tette hozzá.

– Nagyon fiatalos, lendületes az utóbbi években a Miskolci Nemzeti Színház, a Helynekem pedig nyitott a közös programokra. Egy a célközönségünk is, hiszen a romkocsmát sok olyan fiatal látogatja, akik a színház előadásai iránt is érdeklődnek. De talán ha még inkább élővé, közelivé tesszük számukra a színházi világot, hamarabb lépnek be a színház kapuján – mondta el a rendezvényszervező. – Az MNSZ szoba arculatát is e szerint terveztük meg, így az előadások hangulatképei és a színészek kézlenyomatai együtt adnak eleven képet a miskolci színházi életről, általuk válik láthatóvá a fiatalok számára mindaz, ami a falakon belül történik – mutatott rá Makai-Hankó Vanda.

– A cél az, hogy élettel töltsük meg ezt a szobát. A Helynekem Színházi Labor is beköltözik majd ebbe a térbe, hiszen a három éve működő csapatnak szüksége van egy saját kuckóra. A Miskolci Nemzeti Színházzal együttműködve pedig színes programokat tervezünk ide, hiszen a helyszín hosszú távon akár szobaszínházi előadások megtartására is alkalmas – hangsúlyozta a rendezvényszervező.

– Papp Andrea, Miskolci Nemzeti Színház Nonprofit Kft. –


Ha azt mondom, színház…

Miskolc – Színházünnep a Miskolci Nemzeti Színházban szeptember 6-án. tovább »