Fiatalok, szülők, nagyszülők együtt sportolhattak

By Szűcs István
Fiatalok, szülők, nagyszülők együtt sportolhattak
Ezerhatszáznál is többen mozdultak meg az idei borsodi tavaszi szabadidősport rendezvénysorozaton.

A 2011-es Borsod-Abaúj-Zemplén megyei tavaszi szabadidősport rendezvénysorozat – melyhez kapcsolódott az olimpiai 5próba – három alapvető és mindenki számára elérhető sportágból állt össze. A rendező Kis-Galya KSE jóvoltából a sort március 27-én a gyalogtúra (7,15, és 30 km) nyitotta, melynek központja a miskolci Móra Ferenc Általános Iskola volt, majd jött április 16-án a futás és túrázás (5, 12, 24 km), melyre a Majálisparkban található Királyasztalról lehetett neki vágni. A május 28-i kerékpártúra (18, 35, 60 km) bázisa a Szirmabesenyői Általános Iskola volt.
A szervezők fő célcsoportját az iskolások jelentették, akik a legnagyobb veszélynek vannak kitéve ebben a számítógéppel, videojátékkal alaposan „fertőzött” világban. A házigazdák sikerrel próbálták meg felállítani foteljeikből a fiatalokat, akik így láthatták milyen szép is a természet. Az óvodás, iskolás korosztály képviselői mellett az idősebb, de rendszeresen sportolók, továbbá a szülők is személyes példamutatással jártak gyermekeik, unokáik előtt.

Mindenki teljesíthette

A távokat mind három próbán úgy alakították ki, hogy mindenki számára teljesíthető legyen átlagos, vagy akár alacsonyabb felkészültséggel is. A kihívás kedvelői is megmérettetési lehetőséghez jutottak, ők hosszabb pályákat hagyhattak maguk mögött. A mini távot kezdőknek, családoknak, kisiskolás csoportoknak hozták létre. A kis távot felsős, vagy középiskolás csoportok és a heti 2-3 alkalommal sportolók részére találták ki.
A túrán és a futó-túrán a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség jóvoltából a résztvevők, különös tekintettel az iskolás csoportok,  megismerkedhettek a védett és fokozottan védett növény- és állatvilággal.
A kerékpározásnál kerékpáros sportági bemutatót tartottak, hogy a kerékpár kezelési és ügyességi gyakorlatokra felhívják a figyelmet. Felállítottak egy ügyességi pályát is, ahol a fiatalok és idősek egyaránt gyakorolhattak.  A kerékpáros próbán, akinek nem volt fejvédője, vagy akár kerékpárja, azt a rendezők korlátozott számban biztosítottak.
A kicsiknek rajzos kifestőket osztottak ki, melynek segítségével a szelektív hulladékgyűjtésről játékos formában sajátíthattak el hasznos ismereteket. Ez utóbbi program-elem megvalósításában a Fiatalok Fiatalokért Egyesület volt a Kis-Galya KSE segítségére.
A rendezvények indulóit – a környezetvédelemre való tekintettel – arra biztatták, hogy lehetőleg mindhárom alkalommal érkezzenek kerékpárral. Ösztönzésül őrzött kerékpáros tárolót biztosítottak, és ajándék kerékpáros térképeket osztottak szét, remélve, hogy a hétköznapokban is mind többen veszik elő ezt a közlekedési eszközt.
Mindhárom eseményen volt ajándéksorsolás az indulók között, ami tovább növelte az egyébként is jó hangulatot.
Az iskolák versenyében a miskolci alapfokú tanintézetek közül a Bem, a Kaffka, Könyves és a Hunyadi, továbbá a Kistokaji Általános Iskola, míg a középiskolák közül a Bláthy és a Gábor Áron érkezett a legnépesebb csoporttal. A miskolciak mellett a TVK-Mali Triatlon Klub, a bőcsi, a kistokaji és a tállyai általános iskola nebulói voltak a legaktívabbak.
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei tavaszi rendezvénysorozat hosszú távú célja, hogy egyre többen iktassák be napi szinten a mozgást, a sportolást az életükbe, miközben odafigyelnek a természetre, védik szépségét, tisztaságát.