Fiatalok hosszabbítottak a Factumnál

Pék Dávid és Varga Ádám két évre aláírt a Factum Sport Debrecen egyesületéhez a múlt hét végén. A két tehetséges, januárban 19. életévét betöltött kosarasra az U23-as együttesben kulcsszerep juthat, de Mika Turunen a nagyoknál is egyre több időt szán nekik. 

A finn edző a két sráccal kapcsolatban elmondta, hogy nagyon fontosnak tartja, debreceniekről, itteni születésűekről van szó, akik itt is tanulnak (Dávid az egyetemen pszichológiát, Ádám a főiskolán kommunikációt). Értékes helyi kosarasokként számít rájuk.

– Amikor félév táján idejöttem Debrecenbe, utána nagyon keményen dolgoztak mindketten, és a hozzáállásukkal is elégedett voltam – folytatta Turunen. – Ádám egy nagyon jó 2-es kosaras lehet majd. Gyors, jól dob. Dávid is jó kezű, ő egy kicsit 2-es, egy kicsit 1-es. Mindketten egyre jobbakká válnak.

Maguk a játékosok is elmondták a magukét.

Varga Ádám: – Két évre írtam alá. Az edzéseken és meccseken eddig is próbáltam a maximumot kihozni magamból, s ezután is így lesz.

– Vegyünk elő egy másik témát! Régóta jellegzetesen fél oldalt lelógó hajat viseltél, amit nem rég sportos fazonra vágattál. Miért?

VÁ: – Több oka volt. Az egyik, hogy a srácok elég sokat szívattak vele (helyeslő, vigyorgó bólogatás a háttérből, mivel a beszélgetést a csapatbuszon ejtettük meg Berettyóújfalu felé menet, még csütörtökön – a szerk.). Kaptam egy-két hülye becenevet is a hajam miatt. Meg ez a mostani fazon jobb a sportolás közben, mert nem lóg a szemembe. Meg így férfiasabb is vagyok (itt már erősen heherészett a busz ezen traktusa, maga Ádám is, míg Mondzi bazsalyogva közbevetette: „én vagyok a példakép ebben is” – a szerk.).

– Oké, tehát férfivá kívánsz érni a nyár alatt. A barátnőd azért, gondolom, így is elmegy veled nyaralni, vagy tévedek?

VÁ: – Ő is támogatott a hajvágást illetően, s persze, együtt megyünk nyaralni. Görögország lesz a célpont.

– Enyhén provokatív kérdés: Mennyire fog hiányozni a kosárlabda ebben a két hétben?

VÁ: – Talán furcsa, de biztos fog hiányozni valamennyire, ám szükség van a regenerálódásra, hogy utána újult erővel vethessem magam a további alapozásba!

Kellemes, jól hangzó végszót hallottunk Ádámtól, hagyjuk is ennyiben a dolgot!

Pék Dávidtól arról érdeklődtünk (szintén a buszon, de már hazafelé), hogy mennyire lepte meg a rövid pihenés utáni kemény nyári edzésdömping.

Pék Dávid: – Szinte egyből belevágni kicsit hirtelen jött. Azt hittem, hogy lesz vagy két hét szünet. Ám erre szükségünk van, mivel fontos az egyéni képzés, amit ilyenkor tudunk végezni. Illetve nagyon egyszerű a dolog, ha ez a döntés született, hogy ilyen rendszerben edzünk, akkor ezt kell csinálni.

– Gondolom, beszéltetek már Mikával, hogy miként számít rád ősztől, hiszen te is két éves szerződést kötöttél a Factum Sporttal?

PD: – Igen. A beszélgetésünk során elmondta, hogy a nagyoknál 10-12. emberként számít rám egyelőre, de az igazolásoktól is függ még a sorsom. Jó lenne többet játszani, mint tavaly, de ez a már említett egyéni fejlődésemtől is függ.

– Melyik poszt lehet a tiéd majd, amikor pályára kerülsz?

PD: – Inkább 1-esben kaphatok lehetőséget, ahogy látom. Ide, ahogy már annak idején is mondtam, még fejlesztenem kell a labdavezetésemen, illetve szeretnék plusz 110 kilót magamra rakni.

– Erősödtél az elmúlt időszakban, vagy ez a tömeg gyarapodás nyárra teendő?

PD: – Sokat nem, de azért 3-4 kiló izom már rám jött az elmúlt időszakban. Ezt szeretném folytatni.

– Neked hogy telik majd a szünidő?

PD: – Körmend mellett van egy nyaraló, oda megyek a tesómmal és a barátnőjével pár napra. Utána az olaszországi Bibione lesz a következő állomáshely szintén baráti társasággal. Illetve van egy vizsgám is még általános pszichológiából. Aztán majd jön a második évfolyam.