Friss hírek

2009.08.19. 16:51

A Levegõ Munkacsoport szerint káros a tûzijáték

<p>Ártalmasak lehetnek az egészségre, szennyezhetik a vizet és a levegõt azok a pirotechnikai eszközök, amelyeket az augusztus 20-i tûzijátékon használnak majd- áll a Levegõ Munkacsoport szerdai közleményében. A szervezet megkereste a tûzijátékot szervezõ céget, hogy megtudják, pontosan milyen vegyületeket használnak a tüzijátékok készítésénél, választ azonban nem kaptak. Emellett levelükben arra kérték a Miniszterelnöki Hivatalt, hogy tájékozassák az embereket az õket érintõ kockázatokról, illetve, hogy a jövõben "környezetbarát" tûzijátékot szervezzenek..</p>

A Levegõ Munkacsoport a Miniszterelnöki Hivatalt és az idei, augusztus 20-i tûzijátékot szervezõ céget is megkereste annak kapcsán, hogy milyen vegyületeket használnak az idei ünnepen, választ azonban nem kaptak. Az illetékes csupán annyit közölt, hogy az általuk használt termékek nagyrészt Kínából származnak, és hozzátette azt is, hogy mivel õ nem vegyészmérnök, nem ismeri ezeknek az eszközöknek az összetételét. Mivel ezek a pirotechnikai eszközök Kínából származnak, a Levegõ Munkacsoport szinte biztosnak tartja, hogy a "régi", egészségre káros tûzijátékokat lövik fel az augusztus 20-i ünnepen- mondta a Független Hírügynökségnek Simon Gergely , a Levegõ Munkacsoport környezetkémikus szakértõje. Hozzátette: Több jogszabály is kötelezõvé tenné azt, hogy tájékoztassák a lakosokat és a civil szervezeteket arról, hogy ezek a tûzijátékok milyen vegyületeket tartalmaznak.

A tûzijátékok színét adó nehéz-fémek, a pirotechnikai eszközökben megtalálható perklorát, és a klórtartalmú anyagok égésekor keletkezõ anyagok mind károsak az egészségre: rákkeltõk, károsítják az idegrendszert, veszélyesek a pajzsmirigyre és ártanak a magzati fejlõdésnek. Emellett jelentõs szennyezéssel terhelik a fõváros levegõjét, ártalmas anyagok kerülnek ugyanis a vízbe és a levegõbe- olvasható a Levegõ Munkacsoport közleményében. A szervezet felhívja a figyelmet arra, hogy a környezetvédelmi aggályok miatt az elmúlt években már kifejlesztettek a környezetet kevésbé szennyezõ, korszerû pirotechnikai eszközöket is, amelyek kevésbé ártalmasak, és perklorátot sem tartalmaznak. Ezek használatakor fõképp nitrogén gáz keletkezik, és a színt adó káros fémek is mind kiválthatók. Ez körülbelül 10-20 százalékkal kerülne többe, mint a jelenleg használt pirotechnikai eszközök.

A szervezet levelében arra kérte a Miniszterelnöki Hivatalt, hogy tudassák az emberekkel, milyen kockázatoknak teszik ki magukat a tûzijáték környezetében, emellett hangsúlyozzák azt is, hogy a jövõben - az uniós zöld közbeszerzési elvek szellemében - környezetbarát tûzijátékokat szervezzenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!