Fiatalok és idősek is érkeztek a hősképzésre Miskolcon

Akt.:
Érdemes megtanulni az újraélesztést
Érdemes megtanulni az újraélesztést - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – A mentősöket is meglepte, milyen sokan érkeztek az első alkalomra.­­­

„Egyenes legyen a kar, derékból mozogni, tartsuk a tempót!” – hangzanak a parancsszavak a Miskolci Mentőállomáson, közben kattog a baba, pereg az izzadság a homlokokról és mindenki feszülten figyel. Na igen, hőssé válni nem könnyű!

Hősök lesznek

Igaz nem is lehetetlen. Ehhez pedig segítséget ad az Országos Mentőszolgálat kezdeményezése, hiszen az életmentéshez kedvet és bátorságot érző laikusok minden hónapban ingyenes újraélesztés-­oktatáson, gyakorláson vehetnek részt az OMSZ megyeszékhelyi mentő­állomásain.

Az első alkalmat nemrégiben tartották az országban mindenhol, így Miskolcon is, ahol meglepően sokan zsúfolódtak össze az egyébként nem is kicsi teremben. Olyannyira, hogy végül egy újabb helyiséget is meg kellett nyitni, és még több mentőst bevonni az oktatásba.

– Benne vagyok már a korban és bármikor előfordulhat, hogy a baráti társaságomban valakit baj ér és szükség lehet az újra­élesztési tudásra – mondja Mészáros Endre a mozdulatok begyakorlása után. – Katonakoromban tanultam utoljára elsősegélynyújtást, így rám fér a tudás felújítása. Nem is olyan egyszerű ez, mint elsőre gondolná az ember, főleg a levegő befújást kell gyakorolni, érdemes eljönni ide – teszi hozzá, majd térdel vissza a baba mellé, hogy még egyszer gyakoroljon.

Fotó: Bujdos Tibor Fotó: Bujdos Tibor ©

Közben elhangzik, hogy a hirtelen szívhalál után nagyon fontos az első pár perc, ha ekkor egy laikus újraélesztő elkezdi a kompressziót és fenntartja a keringést, akkor nagy esély van a túlélésre. Ennek hiányában a mentősök minden igyekezete ellenére is drasztikusan lecsökken a túlélés esélye. Szerencsére sokan érezték fontosnak a témát, mindenféle korú érdeklődő, több házaspár is érkezett, és mindenki addig gyakorolt, amíg nem ment tökéletesen. Erre mostantól mindenkinek van lehetősége, minden hónap utolsó hétfőjén 15 órától.

– ÉM-HI –


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!