Fiatalodik a várszínházi közönség

Fiatalodik a várszínházi közönség
Véget ért a Diósgyőri Várszínházi Esték előadássorozata. A szervezők egyikét kértük összegzésre.

A XIV. Diósgyőri Várszínházi Estéket – miként a korábbiakat – az Ady Művelődési Ház, illetve újkori nevén a Diósgyőri Ady Endre Kulturális és Szabadidő Központ gárdája szervezte. A munkatársak egyikét, Kardos Ritát kértük arra, hogy összegezze benyomásait.

A kulturális mendezser elmondta: az idei előadásokon a korábbinál több fiatalt látott a közönség sorai között, akik remekül szórakoztak a Komáromi Jókai Színház Három a testőr, valamint a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház, Vidnyánszky Attila és Trill Zsolt kiválóságaival fémjelzett, Tóték című, nem éppen szokványosan megrendezett darabjain.

Vissza, Verebesékhez 

A borús idő ellenére megtelt a nézőtér a történelmi témájú, fesztiválnyitó Páskándi-előadáson is, amely II. Rákóczi Ferenc fejedelem szabadságharchoz vezető életútját követi végig. Az első Dumas-előadást azonban meghiúsította az eső: a rendező, Verebes István az Üvöltő szelek és a Téli rege klasszikusait idézve invitálta vissza a várfalak közé a változékony, záporos időben is kilátogatókat.

Betegség miatt nem a Hamlettel, hanem a Tündérlaki lányokkal zárta a fesztivált a Kassai Thália Színház. Az évről évre visszatérő miskolciak és az ország számos részéről ideérkezők jövőre is köszönthetik a komáromi, a kassai, a nagyváradi és a beregszászi színházakat Diósgyőrben. A 2006-os év is széles palettájú, magas színvonalú repertoárt, többek között sok zenével teli darabokat ígér.