Fiatalítás, de csak pályázat után

Miskolc – Megyénkben hat bírót kényszerít nyugdíjba a megváltozott törvény, pótlásuk nem lehetetlen.

Múlt év áprilisában eladdig példátlan eset történt: gyakorlatilag a teljes magyar bíró kar levéllel fordult az akkor hivatalban lévő köztársasági elnökhöz, a miniszterelnökhöz és a házelnökhöz, valamint a törvényalkotásban részt vevő politikusokhoz. A bírák levelükben aggodalmukat fejezték ki a nyugdíjkorhatáruk tervezett leszállítás miatt, ami az új alkotmány tervezetéhez az utolsó pillanatban beterjesztett módosítócsomag egyik kis gyöngyszeme volt. A Lázár János által benyújtott módosító indítvány – ami azóta csont nélkül átment a parlamenten – szerint a bírák, akik korábban 70 éves korukig dolgozhattak, a törvény életbe lépését követően csak az öregségi nyugdíjkorhatárig – jelenleg 62 éves korukig – tölthetik be hivatalukat. A változás miatt országszerte ügyek ezreit kellett fiatalabb bírókra szignálni, mert az azokon dolgozókat nyugdíjazni kell.

A megyénkben dolgozó 172 bíró közül a változás összesen hatot érint, tudtuk meg dr. Szabó Józseftől, a Miskolci Törvényszék szóvivőjétől. A június 30-ával nyugdíjba vonuló bírák közül öten a törvényszéken dolgoznak, egyikük pedig az ózdi bíróságon. A törvényszéki bírák pótlása még nem is jelent problémát, mert a városi bíróságokról felkerülhetnek a helyükre kollégáik, ám a törvényszékre kinevezettek által hagyott űrt már nehezebb betölteni, mert az ezekre vonatkozó pályázatokat csak a nyugdíjazott bírók távozása után írhatja ki az Országos Bírósági Hivatal elnöke. De hogy ki fogja-e írni, és ha igen, akkor mikor, még kérdéseses. Nehézséget okozhat az is, hogy egyelőre nincs elegendő bírósági titkár, akik közül a „friss” bírókat ki lehetne nevezni, hiszen a szintén tavalyi törvénymódosítások következtében a bírósági titkárok járnak el az elzárással is sújtható szabálysértésekben, a bíróvá sebtiben kinevezett titkárok helyére azonban nem olyan egyszerű embert találni, hiszen a fogalmazóknak előbb szakvizsgát kell tenniük, hogy titkárrá válhassanak.

Mint dr. Szabó József elárulta, a Miskolci Törvényszéken kicsit rákészültek a változásokra, mert már korábban három új bíró kinevezéséről intézkedtek, akik az idősebb kollégáik távozása után a munka jelentős részét el tudják végezni.

ÉM-SZP