Fiatal régészek találkozója Sátoraljaújhelyen

Már várják a résztvevőket
Már várják a résztvevőket - © Fotó: BG
Sátoraljaújhely – Három nap alatt összesen ötvenkét előadás a középkorról.

A Petőfi Irodalmi Múzeum Kazinczy Múzeuma ad otthont november 17–19. között a Fiatal Középkoros Régészek Konferenciájának.

Nyolcéves múlt

Ringer Istvántól, a PIM Kazinczy Múzeuma igazgatójától megtudtuk, az előadók korát 40 évben maximalizálják az országos konferencia életre hozói.

Az országos konferencia 2008-ban Visegrádban indult útnak, majd azóta hagyományosan november második felében mindig más helyszínen tartják meg. A szokásjog szerint az előző konferencia helyszínén jelentkezik be a következő rendező település. Salgótarjánban Sátoraljaújhely jelezte szándékát a rendezésre, amelyre rá is bólintottak, így most Zemplénbe költöznek a fiatal régészek és a rendezvény iránt érdeklődők.

A három napnak lesz egy nulladik napja is, november 16-án, hogy az ország távolabbi részeiből is mindenki biztonsággal megérkezzen Sátoraljaújhelyre. Az igazi munka csütörtökön kezdődik majd. Nyolc szekcióban lesznek majd előadások. 13 poszterprezentáció és 39 szóbeli előadás lesz majd a háromnapos konferencián, amelyen az előadók között lesznek majd egyetemi hallgatók és már doktori fokozattal rendelkező, de még fiatal régészek.

Nem szokványos ugyan, de a konferencia rendelkezik saját honlappal. A fiatalko­zepkoros.hu oldalon a konferencia programja is megtalálható, de lehet regisztrálni a részvételre is.

ÉM-BG


Szekciók

Várak, kastélyok, erődítések régészete

Levezetőelnök: Dr. Feld István régész

Kézművesség és anyagi kultúra I. (fémek)

Levezetőelnök: Dr. Wolf Mária régész

Kézművesség és anyagi kultúra II. (szilikátok)

Levezetőelnök: Dr. Tomka Gábor régész

Egyházi épületek régészeti kutatása

Levezetőelnök: Dr. Laszlovszky József régész

Módszertani kérdések, új kutatási irányok

Levezetőelnök: Dr. Pusztai Tamás régész

Temetők régészeti kutatása

Levezetőelnök: Dr. Ritoók Ágnes régész

Települések régészeti kutatása

Levezetőelnök: Dr. Takács Miklós régész

Poszter

Levezetőelnök: Buzás Gergely régész