Nagyvilág

2012.05.21. 18:34

A párton kívüliek és a távolmaradás győzött az olasz helyhatósági választásokon

Róma, 2012. május 21., hétfő (MTI) - A Beppe Grillo humorista vezette 5 Csillag Mozgalom további erősödésével zárult az olaszországi időszaki helyhatósági választások második fordulója, amelyet az alacsony részvételi arány jellemzett.

Róma, 2012. május 21., hétfő (MTI) - A Beppe Grillo humorista vezette 5 Csillag Mozgalom további erősödésével zárult az olaszországi időszaki helyhatósági választások második fordulója, amelyet az alacsony részvételi arány jellemzett.

Száztizennyolc olasz város polgármesterét választották meg a vasárnap reggeltől hétfő délutánig tartó időszaki helyhatósági választások második fordulójában.

A belügyminisztérium adatai szerint a szavazásra jogosult több mint négy és fél millió olasznak 51,40 százaléka járult az urnákhoz. A május 6-7-i első fordulóban a részvételi arány 65,42 százalékos volt. Ezúttal az északi Genovában és a szicíliai Palermóban a szavazásra jogosultaknak alig negyven százaléka ment el szavazni.

A szavazatszámlálás csak késő este zárul le, de Federico Pizzarotti már bejelentette győzelmét. Az 5 Csillag Mozgalom jelöltje lett Parma városának polgármestere. Az Emilia-romagnai város megszerzésével a civil mozgalom az első fordulón felmutatott erejét bizonyította. Az első fordulóban még második helyen végzett Pizzarotti most a szavazatok hatvan százalékát szerezte meg a Demokrata Pártnak (PD) két héttel ezelőtt még az első helyen végzett jelöltjével szemben.

A Beppe Grillo humorista és blogíró által 2009-ben alapított civil mozgalom az első fordulóban a harmadik legnagyobb erőként szerepelt a PD és a volt kormánypárt Szabadság Népe (PdL) mögött. Parmával együtt a civil mozgalom négy város polgármesteri székét szerezte meg. Grillo bejelentette, hogy csapata már a jövő évi választásokra készül.

A második forduló megerősítette a PdL támogatottságának visszaesését és a már két hete is fellegvárait veszítő Északi Liga gyengeségét. A korrupciós botrányok övezte utóbbi párt hét polgármesteri székért indult, és egyet sem szerzett meg.

Veszített a PD is, amelynek palermói jelöltjét a más baloldali pártok támogatta Leoluca Orlando szorította vissza. Orlando negyedik alkalommal lesz a szicíliai főváros első embere.

Matteo Renzi, Firenze polgármestere (PD) szerint Grillo sikerére váltással kell válaszolni. Renzi előzetes miniszterelnökjelölt-választást sürgetett a PD-ben a jelenlegi főtitkár Pierluigi Bersani leváltásával

Az elsők között mondott véleményt Angelo Bagnasco, az olasz püspöki kar elnöke, aki hangsúlyozta, hogy az urnáktól való távolmaradás az olaszok bizalomvesztésének és a politikától való eltávolodásának a jele: Ezért politikai újjászületésre van szükség.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!