FÜHÜ ANNO: 2010. február 27.

Egy évvel ezelőtt, 2010. február 27-én 8,8-es erősségű földrengés rázta meg Chile csendes-óceáni partvidékét. Több mint 700-an meghaltak és 30 milliárd dolláros kár keletkezett.
________________________________________

Egy évvel ezelőtt, 2010. február 27-én erős, a Richter-skála szerint 8,8-es erősségű földrengés történt Chile csendes-óceáni partvidékén helyi idő szerint hajnali fél négy után. Az epicentruma 115 kilométernyire észak-északkeletre Conception városától, és 320 kilométernyire délnyugatra a chilei fővárostól volt 35 kilométer mélyen. Az első földmozgást még 40 utórengés követte. A rengés után cunamiriadót rendeltek el a Csendes-óceán keleti partvidékén egészen Costa Ricáig. A földrengésben több mint 700 ember halt meg, és mintegy 30 milliárd dolláros kár keletkezett. Kiderült az is, hogy a part menti cunami-figyelő rendszer nem működik megfelelően, így a hatóságok vizsgálatot indítottak a riasztási rendszer problémáinak kiderítésére. Chile elnöke, Michelle Bachelet március 1-jén nemzetközi segítséget kért az ENSZ-től.

Szinte napra pontosan egy évvel később, 2011. február 12-én egy 6,8-es erősségű földrengés rázta meg Chile csendes-óceáni partvidékét, ahol egy évvel ezelőtt pusztított a nagy erejű földmozgás és az azt követő szökőár. A rengést a következő órákban több utórengés is követte, amelyek között volt egy 5,9-es és egy 6,1-es erejű is. A beszámolók szerint a tavalyi földmozgás túlélői körében pánik tört ki, amikor ismét megmozdult a föld. A hatóságok szerint a rengés epicentruma a Csendes-óceánban volt, mintegy 70 kilométerre Concepcion városától, ám az első földmozgást az ország középső részén is érezni lehetett. A part menti területekről megelőzésképpen azonnal evakuálták a lakókat, ám végül nem kellett szökőárriadót elrendelni. A 2011-es katasztrófa után a térségbe látogatott Sebastian Pinera chilei államfő, aki úgy fogalmazott: az ország tanult a 2010. februári tragédiából. “Jobban fel vagyunk készülve, de mindig szükség lesz arra, hogy együttműködjünk az emberekkel” – fogalmazott az elnök.Sporthírek