FÜHÜ ANNO: 2010. február 26.

Egy évvel ezelőtt, 2010. február 26-án újabb két gyanúsítottja lett a BKV és a Budapest Airport volt vezető munkatársainak vesztegetési ügyének.

Egy évvel ezelőtt, 2010. február 26-án jelentette be a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság, hogy újabb két gyanúsítottja van a BKV és a Budapest Airport (BA) volt vezető munkatársainak vesztegetési ügyének. Egy nappal korábban egy Andrássy úti ügyvédi irodában és az iroda két ügyvéd tulajdonosának lakásán tartottak házkutatásokat. A gyanú szerint a BKV és a BA volt jogi igazgatói a cégeik nevében velük is szerződést kötöttek, a pénzből pedig visszakaptak saját zsebre. A gyanú szerint a BA szerződésben állt az érintett ügyvédi irodával. A házkutatáskor a nyomozók különböző dokumentumokat és számítógépen tárolt adatokat foglaltak le. A rendőrség a két ügyvédet gyanúsítottként hallgatta ki, vesztegetés gyanújával.

Mint arról a Független Hírügynökség korábban beszámolt, a BKV akkori jogi igazgatója 2009-ben egy III. kerületi bevásárlóközpont mélygarázsában több mint 11 millió forint “kenőpénzt” vett át egy, a BKV-val szerződésben álló cég munkatársától. A rendőrség bizonyítékokat talált arra, hogy a Budapest Airport Zrt. jogi igazgatója – összejátszva korábbi beosztottjával, aki a BKV jogi igazgatója lett – a Budapest Airport Zrt-vel szerződésben álló ügyvédi irodáknak fiktív megbízásokat adott, amelyek a megbízási díj egy részét visszaadták neki. A nyomozók 2009. december elején vették őrizetbe a BKV és a Budapest Airport akkori jogi igazgatóit és másik három embert. A BKV informatikai igazgatóját pedig 2010. februárjában fogták el Szegeden. Az ügy bizonyos szakaszaiban 11 gyanúsítottja is volt az ügynek.

A Budai Központi Kerületi Bíróság 2010. december 2-án jogerősen megszüntette a Budapest Airport Zrt. egykori jogi igazgatója, Rényi-Vámos Krisztina házi őrizetét, ugyanakkor lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el ellene.

2011. január 19-én pedig a Fővárosi Bíróság úgy döntött, hogy házi őrizetben marad a BKV volt jogi igazgatója, mert még mindig tartani kell attól, hogy Sziebert György elszökne vagy elrejtőzne. A végzés nem jogerős. A bíróság közleménye arra is kitért, hogy bár nem nőtt a gyanúsított terhére rótt bűncselekmények száma, a házkutatásokkor lefoglalt iratok értékelése még nem fejeződött be, és további tanúkat is meg kell hallgatni az ügyben.