FÜHÜ ANNO: 2010. február 25.

Egy évvel ezelőtt, 2010. február 25-én Duna-stratégiát sürgettek a folyó menti EU tagállamok. 2011-ben már a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb prioritása a Duna régió stratégia.

Egy évvel ezelőtt, 2010. február 25-én a Duna-csúcstalálkozót lezáró Budapest Nyilatkozatot aláíró 8 uniós tagállam felkérte az Európai Bizottságot, hogy az év végéig készítsen elő egy Duna-stratégiát. Balázs Péter akkori külügyminiszter bejelentette: a cél a Duna-menti országok – amelyekben több mint 80 millióan élnek – közötti együttműködés erősítése és a feladatok közös megoldásához szükséges uniós források hatékonyabb felhasználása. A nyilatkozatot várhatóan az egy év múlva esedékes magyar EU-elnökség idején terjesztheti Magyarország az EU tagállamai elé – tette hozzá.

Idén, 2011. február 15-én az Európai Parlament plenáris ülésén már szavaztak a képviselők a magyar uniós elnökség által prioritásként kezelt Duna régió stratégia lépéseiről. Az Európai Bizottság elképzelései között kiemelten szerepel a Duna menti makrorégió fenntartható fejlesztése, valamint a természeti és kulturális értékek védelme. A stratégia fontos a 2012-ben kezdődő új, átfogó vízpolitika kialakításához is, amely a magyar elnökség önálló kezdeményezése.