FÜHÜ ANNO: 2010. február 24.

Egy évvel ezelőtt, 2010. február 24-én írta meg a Magyar Nemzet, hogy a Zuglói Önkormányzat csaknem félmilliárd forint értékben kötött tanácsadói szerződéseket 2006 decembere és 2009 vége között Budapesten. Olyan megállapodásokról van szó, amelyek szükségessége a lap szerint erősen megkérdőjelezhető. A cikkben kiemelték például, hogy 17 szerződést kötöttek ügyvédi irodákkal és jogi tanácsadókkal 125 millió forint értékben, pedig az önkormányzatnak van jogi apparátusa.

A Zuglói Önkormányzat még aznap cáfolta a lap értesüléseit. Közleményükben azt írták: nem kötöttek félmilliárdos értékben szerződéseket. Amelyek pedig elkészültek, azok szakmai javaslatokhoz és testületi előterjesztésekhez kötődtek. A céljuk a XIV. kerületi költségvetés egyensúlyának javítása és fenntarthatóvá tétele volt. Az önkormányzat elismerte, hogy szerződésben állt ügyvédi irodákkal, de csak olyan jogi munkák ellátására, ami a hivatal jogi kapacitását és hatáskörét meghaladta. Az igénybe vehető szakértői díjak mértékéről minden évben a képviselő testület határoz a költségvetési rendeletben – állt az önkormányzat 2010. február 24-i közleményben.

Tíz hónappal később, 2010. december 20-án kétrendbeli, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsította meg az ügyészség Zugló volt SZDSZ-es polgármesterét. Weinek Leonárd a gyanú szerint fiktív tanácsadói szerződéseket kötött, amivel több mint 20 millió forint kárt okozott a XIV. kerületi önkormányzatnak. A Központi Nyomozó Főügyészség gyanúja szerint Weinek az egyik gyanús szerződést a Hunvald-ügy egyik vádlottjával, Gál Györggyel, a VII. kerületi kerületi képviselő-testület egykori gazdasági bizottságának elnökével kötötte, míg a másikat Erzsébetváros volt polgármesterének egyik ismerősével. Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Ügyészség szóvivője ennek kapcsán akkor azt mondta: a szerződések 400 ezer forintról szóltak, de valós teljesítés nem volt mögöttük. Később kiderült, hogy a tanácsadó állítólag egy Dudoglo Pável nevű moldáv férfi volt, aki kézzel írt, helyesírási hibáktól hemzsegő tanácsokat adott a zuglói önkormányzatnak, és 2007 áprilisától 2008 december éig volt megbízása.

2011. február 22-én az ügyészség ismét kihallgatta Weinek Leonárdot egy újabb tanácsadói szerződés miatt – értesült a Magyar Nemzet Online. Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője közölte: a volt polgármestert a folytatólagos eljárásban egy volt VII. kerületi képviselővel, szociális ügyekkel kapcsolatos tanácsadásra kötött szerződés miatt hallgatták ki. Az MNO úgy tudja: az újabb gyanúsításban szereplő tanácsadó Ripp Ágnes volt erzsébetvárosi MSZP-s képviselő, a párt korábbi kerületi alelnöke.