FÜHÜ ANNO: 2010. február 23.

Egy évvel ezelőtt, 2010. február 23-án rendkívüli biztonsági intézkedések mellett megkezdődött az emberölés kísérletével vádolt Jozef Rohac tárgyalása a Fővárosi Bíróságon.

Egy évvel ezelőtt, 2010. február 23-án rendkívüli biztonsági intézkedések mellett megkezdődött Jozef Rohac tárgyalása a Fővárosi Bíróságon. A férfit golyóálló mellényben és símaszkban vitték a bíróságra a kommandósok. A szlovák állampolgárságú férfit az ügyészség előre kitervelt emberölés kísérletével és robbanóanyaggal vagy robbanószerrel való visszaéléssel vádolta. Eszerint Rohác 1997 júniusában egy távirányítású robbanószerkezettel akarta megölni Seres Zoltán vállalkozót. Autójára mágnessel erősítették fel a bombát, ám az végül leesett onnan, így meghiúsult a merénylet.

2010. október 26-án Jozef Rohacot az emberölés kísérletének vádja alól felmentette, de robbanóanyaggal való visszaélésért 2 évi börtönre ítélte és 3 évre kitiltotta Magyarországról a Fővárosi Bíróság első fokú ítéletével. Jozef Rohacot az ítélethirdetés végén jogerősen szabadlábra helyezték, maga az ítélet azonban nem volt jogerős, mert az ügyész fellebbezést jelentett be annak érdekében, hogy mondják ki bűnösnek Rohacot az emberölés kísérletében is, és súlyosítsák büntetését. Rohac és védője pedig felmentésért fellebbezett. A bíróság az ítélet kihirdetése végén az előzetes letartóztatást azonnali hatállyal megszüntette, ami jogerős, mert valamennyi érdekelt – az ügyész is – tudomásul vette. Az indoklás szerint a terhére rótt kis súlyú bűncselekmény és a viszonylag enyhe büntetés kiszabása nem indokolja az előzetes letartóztatás fenntartását, ráadásul Rohac a kiszabott büntetés nagy részét már letöltötte.

Jozef Rohácot 2008 októberében Prágában igazoltatták a rendőrök és ittas vezetés miatt eljárást indítottak ellene. Ekkor derült ki, hogy a magyar rendőrök 12 évvel ezelőtt körözést adtak ki ellene. 2009 februárjában a legszigorúbb biztonsági intézkedések közepette szállították Magyarországra. Jozef Rohác nevét összefüggésbe hozták az 1998-as, négy halálos áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantással is, de csak a Seres Zoltán elleni emberölési kísérlettel gyanúsították meg. A férfit Szlovákiában Michal Kovác volt szlovák államfő fiának elrablásával is kapcsolatba hozták. A férfit a sajtóban gyakran emlegetik “Patkány” néven, bérgyilkosként.