FÜHÜ ANNO: 2008. február 27.

Három évvel ezelőtt, 2008. február 27-én jelentették be, hogy 20 millió forintot kapnak azok a magyar sportolók, akik a pekingi olimpián egyéniben aranyérmet szereznek.

Három évvel ezelőtt, 2008. február 27-én döntött az akkori kormány arról, hogy 20 millió forintot – vagyis az athéni olimpiához képest kétszeres összeget – kapnak a pekingi olimpián egyéniben aranyérmet szerző sportolók. Elbert Gábor, a sportért felelős szakállamtitkár akkor elmondta: a csapatsportoknál átlagosan 12 milliót kapnak az aranyérmesek, azonban itt a szövetségi kapitányok dönthetik el, hogy pontosan melyik sportoló mennyit kap. Egyéniben egy ezüstért 18, egy bronzért pedig 14 millió forint jár, de még egy nyolcadik helyet elért sportoló is kap 2 millió forintot. Csapatban egy ezüstért versenyzőként 10,2, egy bronzért 8,4 millió forint jár, míg a nyolcadik helyért fejenként 1,2 millió forintot kap a csapat. Minden sportágban az így elnyert összeg 60 százalékának megfelelő jutalmat kapnak az edzők és a szakmai stáb, ennek felosztásáról azonban a szövetségek döntenek. A szakállamtitkár megjegyezte: 4-6 magyar aranyérmet tart reálisnak a pekingi nyári olimpiai játékoko n, ami szerinte több lehetne, ha nem Kínában rendeznék az eseményt.

Pekingben, a XXIX. nyári olimpiai játékokon Magyarország a 21. helyen végzett az éremtáblán 3 arany, 5 ezüst és 2 bronzéremmel, ami messze alulmúlta a várakozásokat. Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) akkor elnöke, a jelenlegi államfő 2008-ban arról nyilatkozott, hogy az alulfinanszírozottság térdre kényszerítette a sportot. Mint mondta: “Mi vagyunk egyetlen európai ország, amely költségvetésének alig 0,2 százalékát fordítja az egészséges életmódra és a sportra”.

Idén, 2011. január 27-én Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára bejelentette, hogy az állami sport utánpótlás-nevelés feladataiért felelős Nemzeti Sport Intézet 2011-ben 1,6 milliárd forintos központi támogatást kap. A tervek szerint 2011. május 6-án, a Magyar Sport Napján fogadják el az új Sporttörvényt, amely együtt rögzíti majd a magyar sport – mint kiemelt stratégiai ágazat – működésének jogi és szakmai alapjait és irányelveit.