FÜHÜ ANNO: 2008. február 23.

Három évvel ezelőtt, 2008. február 23-án derült ki, hogy mohácsi busójárás is felkerülhet az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára. 2011-ben már a cím birtokosaként, etikai kódex-szel készülnek a busók a márciusi hagyományőrző eseményre.

Három évvel ezelőtt, 2008. február 23-án derült ki, hogy mohácsi busójárás is felkerülhet az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára. Csonka-Takács Eszter, az Európai Folklór Intézet igazgatóhelyettese akkor arról tájékoztatta a Független Hírügynökséget, hogy a világszervezettel Szófiában tárgyaltak a magyar szakemberek. Mint mondta: az UNESCO azoknak adja a védettséget, akik hűen őrzik és ápolják a szokásokat, rituálékat, ünnepi eseményeket. Ezért nemcsak maga a busófelvonulás kerülne védettség alá, hanem például a bocskorkészítés, az álarcfaragás és a táncok is. Az igazgatóhelyettes akkor úgy vélte: ha minden a tervek szerint alakul, akkor 2009-ben már a listán lehet a mohácsi Karnevál, és ez valóban így is történt.

2011-ben már etikai kódex is készült a busóknak. A Független Hírügynökség idén januárban számolt be arról, hogy a város vezetése úgy gondolta: ahhoz, hogy ennek a címnek méltóképpen megfeleljenek, szabályozni kellene a télűző busók viselkedését és öltözködését is. Szekó József, Mohács polgármestere azt mondta: nem szeretnék, ha egyszerű “bazári felvonulás” lenne a rendezvényből. A busójárás honlapján már meg is található az etikai kódex, amely szerint részegen és álarc nélkül mutatkozni idén már nem javasolt a fesztiválon résztvevőknek. A kódex szabályozza, hogy a busóknak milyen öltözéket kell viselniük, de még azt is, hogy a hagyományos fa álarc helyett nem szabad gumit vagy műanyagot felvenni.

A 2011-es busójárás március harmadikán kezdődik, és hat napon keresztül tart. Körülbelül 100 ezer látogatót várnak a városba.