FÜHÜ ANNO: 2008. február 19.

Szombaton lesz három éve, hogy 2008. február 19-én tízmillió forintra emelték a nyomravezetői díjat az országgyűlési képviselőket ért Molotov-koktélos támadások ügyében.

Három évvel ezelőtt, 2008. február 19-én Draskovics Tibor, akkori igazságügyi és rendészeti miniszter kérésére 10 millió forintra emelték a nyomravezetői díjat az országgyűlési képviselőket ért Molotov-koktélos támadások ügyében. Az összeg egyébként 10 nap után duplázódott meg, mert az akkori országos rendőrfőkapitány 2008. február 9-én jelentette be, hogy ötmillió forintot ajánlanak fel annak, aki segít a Molotov-koktélos támadók és a fehér poros levelek feladóinak kézre kerítésében.

A terrorcselekményekkel kapcsolatba hozott csoportot 2007 elején Budaházy György hozta létre és vezette. Az ügy első négy gyanúsítottját még 2009 áprilisban fogták el Pest megye különböző részein, ötödik társukat pedig körözték, azonban májusban őt is elkapták. Időközben az ügynek számos új gyanúsítottja lett.

A Központi Nyomozó Főügyészség 2010. szeptember 27-en emelt vádat az ügyben, Budaházy és 16 társa ellen. Az ügyészség szerint a vádlottak a bűncselekményeket a Budaházy vezette bűnszervezet tagjaként követték el “Katonai Parancsnokság” néven, az ő utasítására. A társaság huzamosabb ideig működött együtt, céljuk az volt, hogy támadásokat hajtsanak végre országgyűlési képviselők ellen, megfélemlítve őket és befolyásolva ezzel politikai döntéseiket. Az ügy főgyanúsítottját – Budaházy Györgyöt – terrorcselekmény bűntettével és aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés bűntettével felbujtóként vádolta meg az ügyészség.

A vádlottak közül már csak ketten, Budaházy György és egy társa vannak előzetes letartóztatásban.