FÜHÜ ANNO: 2006. február 24.

Öt évvel ezelőtt, 2006. február 24 -én Demszky Gábor akkori főpolgármester bejelentette: az önkormányzat felkészíti Budapest infrastruktúráját arra, hogy a város alkalmas legyen a 2012-es horvát-magyar labdarúgó Európa-bajnokság megrendezésére, a hiányzó négy stadiont viszont az államnak kell megépítenie. Demszky Gábor akkor a Független Hírügynökségnek elmondta: a kapcsolódó létesítmények megvalósítása olyan fejlesztéseket generálna a fővárosban, amelyek hatása messze túlmutatna a rendezvényen, hiszen a tervek szerint egymillió négyzetméternyi új ingatlan épülne. Az is felmerült, hogy Zágráb is szeretne metrót építeni 2012-re, aminek az előkészítését Budapest segíthetné, hiszen – mint a főpolgármester 2006-ban elmondta – a magyar fővárosban 2010-re elkészül a 4-es metró Bosnyák térig meghosszabbított vonala, amely jelentősen segíti majd a közlekedést a budapesti stadionok környékén. A téma az egy hónappal korábbi horvát-magyar kormányülésen is szóba került, ahol a felek meg állapodtak: ha a horvát-magyar pályázatot hirdetik ki győztesnek, akkor 2012-re megépülnek az autópályák a helyszínek között, elkészül a két országot összekötő gyorsvasút, és a rendező városok reptereit is rendbe teszik.

Két évvel később, 2007. április 18-án minden terv füstbe ment. Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága egyetlen fordulóban döntött a 2012-es Európa-bajnokság helyszínéről. A tizenkét szavazat közül a győztes lengyel-ukrán kandidálás nyolc voksot kapott, az olasz pályázat négyet, míg a magyar-horvát anyag szavazat nélkül zárt. A döntés óriási vitát kavart világszerte és Magyarországon is. Gyárfás Tamás, a pályázati bizottság magyar vezetője szerint nem a szakmaiság, hanem gazdasági érdekek, összefonódások és más körülmények döntöttek, és szerinte az UEFA képviselői a 13 ezer oldalas pályázatot át sem olvasták.

A döntés estéjén, 2007. április 18-án este hazaérkező magyar delegációt 10-15 tüntető várta a Ferihegyi repülőtéren. Bekiabáltak Kisteleki István akkori MLSZ-elnöknek is, transzparenseiken pedig a pénzt, a focit és a stadionokat hiányolták. Mészöly Kálmán korábbi válogatott játékos és szövetségi kapitány szóváltásba keveredett a tüntetőkkel. Indulatosan közölte a kritizálókkal, hogy személyesen beszélt a török és ciprusi delegálttal, akik megígérték, hogy támogatják a magyar-horvát pályázatot. Mint fogalmazott: “át lettünk verve”. A sportember méltatlannak nevezte a tüntetést, és arra szólította fel a demonstrálókat, hogy inkább támogassák a magyar labdarúgást.