FÜHÜ ANNO: 2006. február 19.

Szombaton van öt éve, hogy 2006. február 19-én a Fidesz a 4-es metró építkezésének befejezését és 5-ös metró előkészítését ígérte választási kampányában. Három nappal korábban Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök is ezt ígérte az MSZP nevében.

A 2006-os országgyűlési választások előtti kampányában 2006. február 19-én a Fidesz azt ígérte, hogy ha megnyerik a választásokat, akkor megépítik a 4-es metrót, előkészítik az 5-ös metrót, valamint négy év alatt 3 közhidat és 2 gyalogoshidat építenek a Dunán, a fővárosi tereket pedig tíz év alatt modernizálják. Ezek voltak a legfontosabb elemei a Fidesz budapesti kormányzati programjának, amelyről a tervezők 2006-ban azt mondták, hogy az építkezések egy részére meglenne a pénz. Demszky Gábor, Budapest akkori főpolgármestere a Fidesz bejelentését úgy kommentálta, hogy a párt a főváros hivatalos fejlesztési terveiből ollózta össze programját, és olyan fejlesztéseket követel, amelyeket korábban megakadályozott.

Három nappal korábban, 2006. február 16-án Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök is ismertette a kormány terveit tartalmazó Új Budapest Programot. Ebben egyebek mellett azt ígérte, hogy ha az MSZP nyeri a választásokat, a következő négy évben megépül az Északi-Duna-híd, folytatódik az M0-ás autóút, gyorsvasút épül az elővárosok, valamint Ferihegy és a központ között, meghosszabbítják az 1-es és 3-as villamosok vonalát, felújítják a pályaudvarokat, a műemléki fürdőket és a Moszkva teret, folytatódik a Budai Vár rekonstrukciója, befejeződik a 4-es metró és megkezdődik az 5-ös metró építése, illetve felépül egy 5000 fős kongresszusi központ is. Gyurcsány Ferenc akkor azt mondta: kormányzása idején a Fidesz felbontotta a 4-es metró szerződését, kiszállt a tömegközlekedés finanszírozásából, nem építette tovább az M0-ás körgyűrűt és legnagyobb hagyatéka az Erzsébet-téri gödör.

Öt évvel később, 2011. január 12-én rendkívüli ülésen fogadta el Budapest 2011. évi költségvetési koncepcióját a Fővárosi Közgyűlés. Az elfogadott dokumentumban az is szerepel, hogy a 4-es metró második szakaszát egyelőre nem kívánja megvalósítani a város. Tarlós István(Fidesz) jelenlegi főpolgármester úgy fogalmazott: nem törlik a beruházást, csak az előző városvezetés nem hagyott pénz a kasszában, így nincs realitása, hogy 2014-előtt megkezdhető lenne a fejlesztés.