Fesztiválkatlan: monumentális balett Tokajban

Fesztiválkatlan: monumentális balett Tokajban
© Fotó: tokaj.hu
Tokaj – A Carmina Burana a maga egyszerűségében briliáns, ritmusában erőteljes, tematikájában örökifjú.

A 25. Zempléni Fesztivál Jubileumi Extra program keretében sztárvendégek mutatkoznak be a Tokaj Fesztiválkatlanban rendezett nagyszabású produkciókban.

Július 16-án, szombaton egy igazán különleges elő­adás várja a balett és a komolyzene szerelmeseit, hiszen Gál Tamás vezényletével Ravel Boleróját és Orff legnépszerűbb művét, a Carmina Buranát láthatják és hallhatják egyetlen este alatt. A világhírű Győri Balett koreográfiája ugyanis most először, erre az alkalomra zenészekkel, kórussal és énekesekkel egészül ki: a Debreceni Kodály Kórus, a Csokonai Színház Kórusa, a Miskolci Szimfonikus Zenekar, valamint Csereklyei Andrea, Varga Donát és Haja Zsolt énekes szólisták csatlakoznak a győriek méltán híres elő­adásához.

„Az én Boleróm cselekmény nélküli darab, tíz női és tíz férfi táncosra, akik azonos jelmezben, hatalmas fekete szoknyában táncolva próbálnak egy monumentális, hideg hangvételű, sötét báli jelenetet érzékeltetni…” – mondta Lukács András koreográfus a darabról. Ezt az előadást már sokan rendezték, ő most egy vadonatúj Bolerót készített.

Vadonatúj

A Carmina Burana a maga egyszerűségében briliáns, ritmusában erőteljes, tematikájában pedig örökifjú, és szárnyakat ad a képzeletnek. Vámos György hangsúlyozottan könnyed és letisztult koreográfiájában pont ezt, a darab egyszerű, de nagyszerű lényegét ragadta meg, közvetítve a szuggesztív erőt. Így lesz nála a színpadkép maga a tiszta természet, mely háttér elé pedig pusztán a tánc erejével vetíti ki a megkérdőjelezhetetlen szerelem szikrázó himnuszát.

– ÉM –