Fesztivál plusz

Minden, magára valamit is adó településnek ma már van minimum egy fesztiválja. Ha nincs, a falunapot keresztelik át, és találnak névadónak valamit, ami híressé teheti őket. Szántó Rita írása.

Nem csoda, hiszen a túlélésre játszanak, hátha egyszer egy turista odatéved, azután még egy és még egy, és felkerülnek a térképre, de legalábbis ideig óráig jön a pénz. Az elgondolás nem rossz, sok helyen működött, működik. Miskolcon is.

Emlékszem, amikor az operafesztivál ötlete megszületett, nem mindenki hitte el, hogy pont Miskolcot választják majd az operakedvelők. Akkoriban nem a zene, főleg nem a komolyzene, ami az embereknek elsőre eszébe jutott a városról. De az operarajongók tettek egy óvatos lépést felénk – persze ehhez kellettek olyan műsorok, amiért érdemes volt lépni –, és az egész valahogyan elkezdett működni.

Nekünk szerencsénk volt. Meg még pár településnek, ahol valamitől bejöttek az ötletek, valamitől működnek a fesztiválok. Hogy mitől? Lehet ezt a pénzre fogni, lehet támogatottsággal magyarázni, lehet a jó programokkal indokolni. De mindenképp kellünk hozzá mi, akik itt élünk, akik akarjuk, hogy ránk találjanak, és ha ez megtörtént, akkor annak együtt tudunk örülni.

– Szántó Rita –