Festőket ihlet a hely, a hegyek, a völgyek

Lévai István a művésztábor egy képével
Lévai István a művésztábor egy képével - © Fotó: Bujdos Tibor
Hejce – A nyár az egészen más Hejcén is. Művészek érkeznek a településre.

Nyáron egészen felpezs­dül az élet Hejcén, fogalmaz a település polgármestere, Lévai István. Festők érkeznek a művésztárborba, festőállványokkal, ecsettel járják az utcákat, a környéket. Nincs nehéz dolguk, hiszen Hejce és környéke festői szépségű. Tavaly volt 25 éves a tábor, ami 1990 óta folyamatosan működik.

Érkeznek ilyenkor művészek Erdélyből, a Felvidékről, Kárpátaljáról, és természetesen Magyarországról. A tábor lakói szállást és napi háromszori étkezést kapnak az önkormányzattól, ők pedig cserében itt hagynak egy-egy alkotást.

Új művészeti vezető

– Ma már több mint 600 festmény gyűlt össze a művészek képeiből. Közülük közel 200 található a hejcei önkormányzat és az oktatóház épületében. A többi a közeli települések különböző intézményeit díszítik. A tábor főszervezője a hejcei Mester András fafaragó, ahogy erről fenti cikkünkben is írtunk.

Művészeti vezetője a 86 éves Dudás Gyula, az utolsó nagybányai festő volt, aki tavaly még részt vett a művésztárborban, de azóta elhunyt, úgyhogy az idén új művészeti vezetőt kell választania a tábor résztvevőinek. Az idén augusztus 17–22-e között várja Hejce a művészeket.

– ÉM-HE –