Festik már a sárga csíkokat a Búza tér környékén Miskolcon

Akt.:
Festik már a sárga csíkokat a Búza tér környékén Miskolcon
Festik már a sárga csíkokat a Búza tér környékén Miskolcon - © Ftoó: Bujdos Tibor
Miskolc – A „zöld jelzésen bentragadásnak” szeretnék az elejét venni a figyelemfelhívó burkolatjelekkel.

Miskolc több csomópontjában, különösen a Búza tér környékén csúcsforgalomban gyakran előfordul, hogy úgy alakul ki forgalmi dugó, hogy a kereszteződés közepén ragad bent egy-egy autós. Hiába vált keresztirányban zöldre a lámpa, a forgalom nem tud megindulni. Pedig a KRESZ 9. paragrafusának 7. bekezdése egyértelműen fogalmaz: „Zöld fényjelzésnél sem szabad az útkereszteződésbe behajtani, ha azt – forgalmi torlódás miatt – a zöld fényjelzés tartama alatt előreláthatólag nem lehet elhagyni”.

A szabály hatékonyabb betartása érdekében a rendőrség és a közútkezelő négy Búza tér környéki csomópontban – az Arany János téren, a Miskolc Plaza oldalában, a Horváth Lajos utcánál, valamint a 3-as számú és a 26-os számú főút találkozásánál sárga csíkozással fogja jelezni az úttesten azokat a felületeket, amit szabadon kell hagyni.
A KRESZ 18. paragrafusa teszi lehetővé, hogy „Különösen veszélyes helyekre – elsősorban a vasúti átjáró és az útkereszteződés területére – szaggatott vonallal körülhatárolt, sárga színű útburkolati jel hívhatja fel a járművezetők figyelmét.” A 40. paragrafus 5. (m) bekezdése szerint pedig „Tilos megállni különösen veszélyes helyen, az útburkolati jellel jelzett területen. Természetesen kivételt jelent a műszaki hiba és a különleges forgalmi helyzet.

Fotó: Bujdos Tibor Fotó: Bujdos Tibor ©

Megkezdődött a sárga csíkozás felfestése az ominózus kereszteződésekben. Várhatóan néhány nap alatt végeznek is vele. A rendőrség a reggeli csúcsforgalom idején fokozottan fogja ezeket a területeket ellenőrizni és a szabálytalan sofőrökkel szemben eljárást fog kezdeményezni.

ÉM-SZB


Készüljünk fel a forgalomkorlátozásra a Búza tér környékén
Miskolc - A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint Miskolcon, a Búza téren, a 3-as és a 26-os számú főutak csomópontjában burkolatjel festési munkák miatt forgalomkorlátozásra kell számítani szerdától péntekig. Az ideiglenes forgalomkorlátozásra 2017. november 22-én, szerdán 8 és 15 ór...