Festenek, szigetelnek, burkolnak az miskolci iskolákban

A Gyarmati Dezső Sport Általános Iskolában padlócsere és – elsősorban vagyonvédelmi célból – védőkerítés kialakítása történik. Az első képen ­Sonkoly Sándorné takarít a tanteremben
A Gyarmati Dezső Sport Általános Iskolában padlócsere és – elsősorban vagyonvédelmi célból – védőkerítés kialakítása történik. Az első képen ­Sonkoly Sándorné takarít a tanteremben - © Fotók: Ádám János
Miskolc – Amíg a vakáció idején a diákok pihennek, az iskolákban szorgos munka folyik.

A nyár az iskolafelújítások ideje. Miskolcon is több oktatási intézményben folynak különböző munkálatok. A Miskolci Tankerületi Központ ezen a nyáron 60 millió forintot költ erre, tudtuk meg.

Saját költségvetésből

Mint írták „a korábbi évhez hasonlóan az idén is valamennyi intézményünkben megtörténik az intézményvezetők által jelzett igények mértékében a tantermek tisztasági-, továbbá a vizesblokkok fertőtlenítő festése. Ezen túl burkolatcseréket, egyéb karbantartásokat végzünk még”.

Jelezték: a tankerület saját költségvetéséből finanszírozza a felújításokat. Megtörténik a Komlóstetői Általános Iskola teljes fűtéskorszerűsítése 26 millió forintból.

Karbantartások

A Herman Ottó Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a Munkácsy Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Tagiskola, valamint a Petőfi Sándor Általános Iskola tetőszigetelésére és tetőfelújítására összesen közel 20 millió forintot különítettek el. A Petőfi Sándor Középiskolai Fiúkollégium Teleki Tehetséggondozó Kollégium Tagintézménye fűtési rendszerének korszerűsítése 5,5 millió forintból újul meg. A Diósgyőri Nagy Lajos Király Általános Iskolában és a Gyarmati Dezső Sport Általános Iskolában – elsősorban vagyonvédelmi célból – védőkerítés kialakítása történik 4,9 millió forint értékben. A Bükki Szlovák Nemzetiségi Általános Iskola Répáshutai Tagiskola és a Petőfi Sándor Középiskolai Fiúkollégium vizes­blokkjának felújítása összesen 1,6 millió forintot tesz ki.

A tanévkezdést megelőző általános tisztasági festésre és az alapvető karbantartási munkálatokra további 3,5 millió forintot fordítanak. Mint írják, a tankerület igyekszik minden felújítást befejezni a tanév kezdetére.

Megfelelő környezetben

Kérdeztük azt is, hány olyan intézmény van még ezeken kívül, amelyek rekonstrukcióra szorulnak? Mi az oka, hogy ezek nem újulhatnak meg? Erre konkrét választ nem kaptunk, de azt megtudtuk, hogy „a Miskolci Tankerületi Központ 2017. január 1-től látja el teljes körűen az intézmények működtetését. A tankerület működtetésében lévő ingatlanok állagmegóvásakor kiemelt figyelemmel ügyelünk arra, hogy minden szükséges felújítás megvalósuljon, a köznevelési feladatok zavartalan ellátása érdekében. A Miskolci Tankerületi Központ elkötelezett a minden tanuló számára elérhető, minőségi oktató-nevelő munka biztosítása mellett, ezért a jövőben is mindent megtesz azért, hogy a megfelelő környezetben tanuljanak a diákok” – írták válaszukban.

HE