360 fokos videó: Fesd a várost színes(ebb)re – szürke iparvárosba színes utcákat!

Akt.:
360 fokos videó: Fesd a várost színes(ebb)re – szürke iparvárosba színes utcákat!
Miskolc – A felhívásban a díszítés három módját jelölte meg a miskolci önkormányzat.

Miskolcot sokszor éri a szürke iparváros részint igaz vádja. Most adott a lehetőség, hogy egy jó festménnyel, ötletes zöldesítéssel vagy kiterjesztett valósággal feldobjunk néhány lehangoló közterületi felületet. Az önkormányzat pályázatot írt ki a közelmúltban street art alkotások létrehozására.

Bevett módszer

Világszerte bevett módszer, hogy közfelületekre festményekkel egy kis színt varázsolnak, ezzel pedig feldobják az utcaképet. Nem is kell messzire mennünk, hogy jó példákat lássunk. Ott vannak Kazincbarcikán a panelházak oldalát díszítő hatalmas képek, de Miskolcon is találunk néhány jó megoldást. Elég csak a Zenepalota melletti zongorázó kézre gondolnunk. A Fesd a várost színes(ebb)re pályázat most hasonló kezdeményezéseknek biztosít teret, ráadásul a közösségi részvétel lehetőségével, ami külön izgalmassá teszi a kezdeményezést. A felhívásban három módját jelölte meg a miskolci önkormányzat a díszítésnek. Egyik a már említett festés, ami mellett opció a növényekkel dekorált, zöldített ötlet, valamint az augmented reality, azaz a kiterjesztett valóság. Utóbbi nagyon izgalmas megoldásokat hordozhat magában, hiszen okostelefonunkat a felület elé tartva, a megfelelő applikáció segítségével akár meg is mozdulhat előttünk a látvány.

„A Kiíró célja a pályázók megvalósításban vállalt szerepének ösztönzése, a közösségépítés” – mint a pályázati kiírás felhívja rá a figyelmet. Az önkormányzat vállalja a felületek előkészítését. Kijavítják a hibákat, és fehér színűre lealapozzák őket, ezzel megágyazva a munkának. Biztosítanak hat alapszínből álló, kültéri diszperziós festéket és a munkához használt alapeszközöket, zöldítő ötletekhez pedig a növényzetet.

Egyedi megoldások

A pályázatok elbírálása során a zsűri figyelembe veszi a kreativitást, a mondanivalót és a technikai megvalósítást. Olyan tényezők dobhatnak az esélyeken, mint hogy egyedi, intenzív élményt nyújtson, elgondolkodtató, de mégis könnyen érthető üzenete legyen, látványos, dekoratív elemek díszítsék, és azért a megvalósítás költsége ne vigye csődbe Miskolcot. A pályázatnak egyébként nincs nevezési díja, az első három helyezett pénzdíjazásban részesül, helyszínenként egy alkotással lehet pályázni, és nem sértheti a közerkölcsöt, más ember méltóságát vagy szerzői jogait; nem tartalmazhat burkolt vagy nyílt reklámot.

– Király Csaba, hirek360.hu –


Helyszínek

1. Lévay Gimnázium Papszer utcai kerítése

levay1

2. Herman Ottó Múzeum Papszer utcai épületének kerítése

herman_papszer

3. Papszer utca – Rákóczi utca szöglet támfalrendszere

papszer1

4. Szentpáli iskola kerítése az Uitz Béla utca felé

5. Fazekas M. utcai aluljáró külső homlokzata

6. Bajcsy-Zsilinszky E. utca menti támfal

7. Miskolctapolcai út „Lidl”-támfal

8. Vasgyári u. 15. épület tűzfala


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!


Parasztwellness - pihentető ganajozás a biogazdaságban
Gömörszőlős - Elméleti és gyakorlati tudást szerezhetnek a résztvevők, amit ők „alternatív­­­ jövőképnek” neveznek. Gömörszőlősön kitalálták, hogyan szerezzenek egyszerre önkéntes munkaerőt a biogazdaságba, és terjesszék a fenntartható fejlődés elveit. Ez lett a parasztwellness, amikor koszt és k...

Szikszó - Amikor egy 60 tonnás daru emel be repülő csészealjra hasonlító, hatalmas gyártósori elemet egy gyárba, akkor ott a helyünk 360-as kameránkkal. Videónkon lekövethető daru és eszköz komótos, szimbiotikus együttmozgása, ami a 2001: Űrodüsszeia legszebb jeleneteit idézi fel. A Hell s...

A Diósgyőri vár új kapitánya a történelem szerelmese
Miskolc - A Diósgyőri vár új kapitánya egy roppant izgalmas figura. Eltöltött közel 30 évet az autóiparban, közben pedig hobbiként megélte a lovagi hagyományőrzést. Szemmel láthatóan lubickol új feladatkörében, és már most nagy tervei vannak a várral kapcsolatban. Kismartoni Péterrel beszélgettünk m...