Ferjan és Szatmári az EB-döntőben

Az idény utolsó salakmotoros világversenyét rendezik a hét végén Olaszországban, a vasárnapi lonigói derbin az egyéni Európa bajnokság fináléjában csapnak össze a vaspapucsosok.

A 16 fős mezőnyt öt lengyel, két-két magyar, cseh, dán és svéd, illetve egy-egy olasz, finn és orosz vaspapucsos alkotja. A startlistát böngészve egyértelmű a polákok fölénye, s a lengyel kontingensben igen „vegyes” a felhozatal, hiszen a rutinos, sokat megélt versenyzőtől kezdve az ifjú titánig minden korosztály képviselteti magát. Napjaink salakmotorozását illetően senkit sem lepne meg igazán, ha lengyel salakszóró(ka)t látnánk a viadal végén a dobogón.

A startlista
1. Slawomir Drabik (lengyel), 2 Damian Balinski (lengyel), 3. Ales Dryml (cseh), 4. Szatmári László (magyar), 5. Lukas Dryml (cseh), 6. Daniele Tessari (olasz), 7. Piotr Swiderski (lengyel), 8. Tomasz Gapinski (lengyel), 9. Kaj Laukkanen (finn), 10. Jesper B. Jensen (dán), 11. Rinat Gafurov (orosz), 12. David Ruud (svéd), 13. Matej Ferjan (magyar), 14. Henrik Möller (dán), 15. Peter Ljung (svéd), 16. Michal Szczepaniak (lengyel).

Egyértelműen az első háromba pályáznak a csehek reprezentánsai, a Dryml-fivérek is, Ales és Lukas a szezon végére igen jó formába lendült, így Lonigóban is bármire képesek lehetnek.

A sknadináv ágról kvalifikált versenyzőkről csak annyit, hogy a finn Laukkanen és a dán Jesper B. Jensen évekkel ezelőtt még állandó résztvevője volt az elit szériának, azaz a Grand Prix mezőnyének, míg a svédek, David Ruud és Peter Ljung Világkupa-győztesek, illetve szabadkártyával már ők is versenyztek a G. P-ben.

A magyar színeket képviselő versenyzők közül Szatmári Lászlótól tisztes helytállást vár a szakvezetés, persze a bravúr ténye sem kizárt a miskolciak motorosától. A debreceniek képviselője, Matej Ferjan tavaly csak egy hajszál híján maradt le az Európa bajnoki trónról, hiszen csak különfutamban szorult Matej Zagar mögé a második helyre.

Ha csak azt vesszük alapul, hogy idén nincs Zagar a fináléban, illetve Ferinek a lonigói ovál az egyik kedvenc pályája, akkor a dobogós helyezés megszerzése mindenképpen „benne van” a simonos pilótában.

– Nagyon nehéz előre tippelni a végeredményt illetően, hiszen nagyon erős, kiegyensúlyozott a mezőny. Akik látták a lonogói Grand Prix-t, azok tudják, hogy nagyon startos a pálya, akinek sikerül jól elkapnia az indítás pillanatát, az nagy előnyre tesz szert. Szeretek Lonigóban versenyezni, bízom benne, ezt a vasárnapi verseny után is elmondhatom! – nyilatkozta a tavalyi EB-ezüstérmes, Matej Ferjan.

B. N.