FERIHEGYI SZTRÁJK – vasárnap döntenek a folytatásról

A hétvégére fejeződhet be a dolgozók megkérdezése arról, hogy támogatják -e a sztrájkok folytatását Ferihegyen. Így leghamarabb vasárnap döntenek a szakszerevezetek az esetleges 72 órás munkabeszüntetésről – mondta a Független Hírügynökségnek az egyik szakszervezet elnöke.

Peres Gábor hozzátette: annak továbbra sincs meg az időpontja, hogy mikor ülnek le legközelebb a munkáltató Celebi GH Kft. képviselőivel. Jelenleg mind az öt a sztrájkbizottságban résztvevő szakszervezet kikéri a saját dolgozóinak véleményét az újabb munkabeszüntetésről. Az viszont már biztos, hogyha lesz akkor a következő sztrájk a múlt heti egy-, illetve kétnapos után már 72 órás lesz.

Információink szerint egyébként a Celebi vezetői pénteken találkoztak a dolgozók többségével és közölték: egy esetleges újabb sztrájk hatására bekövetkező profitveszteség esetén jelentősebb létszámleépítés is következhet a cégnél és akkor elsősorban a munkabeszüntetésben résztvevők számíthatnak elbocsátásra.

A legutóbbi – csütörtöki – tárgyalásokon a Celebi képviselői a korábbi 4 százalékos alapbéremelés és 3 százalékos teljesítménytől függő bónusz helyett már 6 százalékos bérmelést ajánlottak, igaz, bónusz nélkül. A dolgozókat képviselő öt szakszervezet ugyanakkor továbbra is kitart a 10 százalékos bérmelést és 5 százalékos bónuszt tartalmazó követelése mellett, szerintük ugyanis ez jelentené legalább a reálbérek szinten tartását.