FERIHEGYI SZTRÁJK – továbbra sincs megegyezés

Kevés esélyt lát a megegyezésre a Légiközlekedési Dolgozók Független Szakszervezete. A ferihegyi dolgozók ötödét tömörítő érdekképviselet szerint a vezetés csütörtök óta nem hajlandó tárgyalni velük, ezért továbbra is kitartanak a 48 órás sztrájk mellett.

A földi kiszolgálásért felelős Celebi GH Kft. utoljára csütörtök délelőtt tárgyalt a szakszervezetekkel. Mivel akkor sem sikerült megállapodni a bérfejlesztésről, a dolgozók a sztrájk mellett döntöttek. A vezetés azóta elzárkózik a további egyeztetéstől, még a munkabeszüntetés ideje alatt kötelező, elégséges szolgáltatásokról sem voltak hajlandóak tágyalni – mondta el a Független Hírügynökségnek Csorba Attila, a szakszervezet elnöke.

A Celebi állítólag egyénileg akar megállapodni a dolgozókkal. Ennek érdekében megkörnyékezték a reptér 550 alkalmazottjának 100-150 fős “kölcsönzött munkaerejét” – ők ugyanis jóval olcsóbban dolgoznak, mint a többiek, hisz kollektív munkaszerződés híján kiegészítő jutttaások sem járnak nekik – mondta Csorba Attila.

A cég vezetése legutóbb 4 százalékos alapbéremelést és 3 százalékos év végi bónuszt ajánlott. Korábban még 0 százalékos alapbéremelésről volt szó a 3 százalékos prémium mellett. A munkavállalók a tárgyalások első fordulóin 18-20 százalékos béremelést követeltek. Ezt a múlt hétre 15 százalékosra mérsékelték, legutóbb pedig már “csak” 10 százalékos alapbéremelést és 5 százalékos év végi bónuszt kértek.