FERIHEGYI SZTRÁJK – Már csaknem 20 járatot töröltek

Pénteken, délután háromig már 10 induló és 9 érkező járatot kellett törölni a ferihegyi sztrájk miatt – közölte Szollár Domokos, a Budapest Airport Zrt. (BA) szóvivője a Független Hírügynökséggel. A hét utolsó munkanapján összesen 89 járat szerepel. Ha a légitársaságok nem tudják áthidalni az emberhiányt, Szollár szerint estig még több járatot is törölhetnek.

A földi kiszolgálásért felelős Celebit GH Kft. dolgozóinak 48 órás sztrájkja miatt az EasyJet 6-6, az Alitalia pedig 3-3 járatát volt kénytelen törölni. A legfrissebb adatok szerint a British Airways sem indítja el 17.30-as londoni járatát. Mivel a Malévet és az általa kiszolgált légitársaságokat nem érinti a munkabeszüntetés, ezek a járatok menetrend szerint közlekednek.. Sőt, a tervek szerint a Malév egy londoni “sűrítőjáratot” is indít azok számára, akik a British Airways délutáni gépével akartak a brit fővárosba jutni – mondta a szóvivő.

A sztrájkban szintén érintett Lufthansa egyébként azt tanácsolja az utasoknak, hogy a bizonytalan helyzet ellenére menjenek ki a reptérre, mert a társaság meg tudja oldani a földi kiszolgálást. Szollár Domokos szerint a British Airways is erre biztatja az utasokat, mert hiába váltottak már jegyet valamire, egy másik járatra fel tudják juttatni őket.

A 48 órás sztrájk csütörtök délután fél háromkor kezdődött és várhatóan szombaton ugyaneddig tart. A vezetés a sztrájk kezdete óta nem tárgyal a szakszervezetekkel, amely 10 százalékos alapbéremelést és további 5 százalékos bónuszt szeretne.