FERIHEGYI SZTRÁJK – Levegőben a munkabeszüntetés

A csütörtöki tárgyalási fordulón sem sikerült megállapodnia a ferihegyi repülőtér földi kiszolgálását végző dolgozók szakszervezeteinek és a munkáltató török Celebi GH kft.-nek. Egyelőre nem tudni mikor folytatódnak a tárgyalások, a szakszervezetek pénteken döntenek a sztrájkok folytatásáról – mondta a Független Hírügynökségnek Peres Gábor, a Forgalmi és Rampatisztek Szakmai Szakszervezetének (FORTISZ) elnöke.

A csütörtöki egyeztetésen a Celebi képviselői a korábbi 4 százalékos alapbéremelés és 3 százalékos teljesítménytől függő bónusz helyett már 6 százalékos bérmelést ajánlottak, igaz, bónusz nélkül. A dolgozókat képviselő öt szakszervezet ugyanakkor továbbra is kitart a 10 százalékos bérmelést és 5 százalékos bónuszt tartalmazó követelése mellett, szerintük ugyanis ez jelentené legalább a reálbérek szinten tartását.

Peres Gábor elmondta, hogy a szakszervezetek péntek délutánig felmérést készítenek a dolgozók – poggyászrakodók, jegykezelők, gépkocsivezetők és rampatisztek – között, hogy mekkora az esetleges sztrájk támogatottsága és ezt követően döntenek a lehetséges munkabeszüntetésről.

Múlt pénteken az eredménytelen bértárgyalások után már tartottak 48 órás sztrájkot a földi kiszolgálók, ez körülbelül 400 dolgozót érintett. A két nap alatt a Ferihegyen megforduló 624 járatból 33-at törölni kellett. Akkor a szakszervezetek közölték: a következő lépés egy három napos munkabeszüntetés lehet.