FERIHEGYI SZTRÁJK – Eddig 20 járatot töröltek ma, de ez a szám még változhat

Elvileg 10 induló és 10 érkező járatot kellett törölni a kétnapos sztrájk miatt pénteken Ferihegyen, de lehet, hogy ez a szám még csökken. Az Easy Jet két gépe felszállt ugyanis Pozsonyból és Bécsből, így van rá esély, hogy tudnak landolni Budapesten és később fel is tudnak szállni – mondta a Független Hírügynökségnek Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője. Hozzátette: sokkal több járat törlésére készültek, de a légitársaságok meg tudták szervezni a földi kiszolgálását, így számos járattal nem volt gond.

A szóvivő elmondta azt is, hogy szombaton – a délután fél háromig tartó sztrájk ideje alatt – 20 járat indulna Ferihegyről és 21 érkezne meg a menetrend szerint. Még egyetlen társaság sem jelezte, hogy törölné gépeit szombaton, ám ez még változhat. Szollár Domokos azt javasolja, hogy mindenki, aki utazni készül, érdeklődjön a légitársaságánál telefonon vagy a reptér honlapján, a www.bud.hu címen.

A sztrájkot a földi kiszolgálást irányító Celebi GH Kft. munkavállalóinak többségét képviselő öt szakszervezet hirdette, mert nem sikerült megegyezni a bérekről. Ez körülbelül 400 dolgozót jelent: jegykezelőket, poggyászrakodókat, gépkocsivezetőket és a rampatiszteket. A Ferihegyet igénybevevő légitársaságok csaknem 35-40 százalékánál ők végzik a földi kiszolgálást.

A legutóbbi bértárgyaláson a Celebi vezetősége már 4 százalékos alapbéremelést és 3 százalékos év végi bónuszt ajánlott. Korábban még 0 százalékos alapbéremelésről volt szó a 3 százalékos bónusz mellett. A munkavállalók a tárgyalások első fordulóin 18-20 százalékos béremelést követeltek, ezt a múlt hétre 15 százalékosra mérsékelték, most pedig már belementek volna 10 százalékos alapbéremelésbe és 5 százalékos év végi bónuszba.

A szakszervezetek várhatóan szombaton délután ülnek össze, és értékelik a kétnapos munkabeszüntetést, majd ezután döntenek a folytatásról. Ha nem sikerül megállapodniuk a munkáltatóval, akár 72 órás sztrájk is lehet Ferihegyen. A Celebi vezetősége a sztrájk kezdete óta nem tárgyalt a szakszervezetekkel.