FERIHEGYI SZTRÁJK – A vártnál kevesebb járatot kellett törölni

A vártnál kevesebb járatot kellett törölni csütörtök délután Ferihegyen, a fél háromkor kezdődött 48 órás sztrájk miatt. A 20 induló járat közül csak hat nem szállt fel, a többi késéssel ugyan, de elindult, vagy el fog indulni – közölte a Független Hírügynökséggel a Budapest Airport Zrt. (BA Zrt.) szóvivője. Szollár Domokos nem tudott biztosat mondani arról, hogy pénteken a 40 induló és a 49 érkező járat közül hányat törölnek a légitársaságok.

Pénteken 40 induló és 49 érkező járatot érint a Celebi GH Kft. dolgozóinak kétnapos munkabeszüntetése. A BA Zrt. szóvivője azt javasolja az utasoknak, hogy weboldalukon, a www.bud.hu címen tájékozódjanak a járatokról. Itt azonnal jelzik, ha megtudnak egy törlést. A többi gép várhatóan elindul. A légitársaságok csak néhány órával a felszállás előtt döntenek az indulásról, attól függően, hogy megoldották-e gépeik földi kiszolgálását – mondta el Szollár Domokos.

A Malév, az amerikai Delta Airlines, a SkyEurope, a lengyel LOT, a Brussels, és a cseh CSA gépei biztosan felszállnak.

A csütörtökön fél háromkor kezdődött sztrájk után a 20 érintett járat közül három légitársaság, a Lufthansa, az easyJet és a portugál TAP járatai nem indultak el, a többi társaság gépei késésekkel ugyan, de felszálltak. Sok esetben a konkurens földi kiszolgáló cégek segítettek be, de volt, ahol az irodai alkalmazottak látták el a jegykezelést és az egyéb teendőket – mondta Szollár Domokos. A Lufthansa más társaságokkal oldotta meg utasai elszállítását, ez egyébként minden járatot törlő társaság kötelessége egy uniós szabály szerint.

A Celebi GH Kft. munkavállalóinak többségét képviselő 5 szakszervezet az után hirdetett 48 órás sztrájkot, hogy csütörtökön délelőtt ismét kudarcba fulladtak a bértárgyalások a cég vezetőivel. A munkabeszüntetés délután fél háromkor kezdődött és várhatóan szombaton délután fél háromig tart. A szakszervezetek még tárgyalnának, de közlésük szerint a Celebi vezetői visszavonták minden korábbi bérajánlatukat, és elzárkóztak a további egyeztetéstől, mert a munkavállalók ismét sztrájkot hirdettek.

A cég vezetése 4 százalékos alapbéremelést és 3 százalékos év végi bónuszt ajánlott. Korábban még 0 százalékos alapbéremelésről volt szó a 3 százalékos bónusz mellett. A munkavállalók a tárgyalások első fordulóin 18-20 százalékos béremelést követeltek, ezt a múlt hétre 15 százalékosra mérsékelték, most pedig már belementek volna egy 10 százalékos alapbéremelésbe és 5 százalékos év végi bónuszba – mondta az LDFSZ elnöke. Megegyezni azonban nem tudtak, ezért a szakszervezetek 48 órás sztrájkot hirdettek.Sporthírek