FERIHEGYI SZTRÁJK – A szakszervezetek nélkül született megállapodás az áruszállítókkal

A munkavállalók egy részével közvetlenül – szakszervezeti egyeztetésen kívül – megállapodást kötött a Ferihegyi repülőtér földi kiszolgálását végző Celebi Kft. pénteken este. Az áruszállítási területen dolgozók megkeresték a cég vezetését, és elfogadták a 6 százalékos fizetésemelési ajánlatot – mondta a Független Hírügynökségnek Limburger Lóránt, a Celebi Kft. ügyvezető igazgatója.

Az ügyvezető igazgató közölte: reméli, hogy a más területen dolgozókkal és a szakszervezetekkel is sikerül megállapodniuk. Hozzátette: a cargoban dolgozókkal való megegyezés azt jelzi, hogy a munkavállalók felismerték saját érdekeiket, és megértették, hogy a cég ennél többet nem tud ajánlani. A most megkötött megállapodás körülbelül 120, az áruszállításban dolgozó embert érint – a szerződéseseket és a kölcsönzött munkaerőt egyaránt.

Április 5-7-e között körülbelül 400 földi kiszolgáló sztrájkolt Ferihegyen – jegykezelők, poggyászrakodók, gépkocsivezetők és rampatisztek.

A szakszervezetek eredeti tervei szerint a hét végére fejezik be a dolgozók megkérdezését arról, támogatják-e a sztrájkok folytatását Ferihegyen. Így leghamarabb vasárnap döntenek az esetleges 72 órás munkabeszüntetésről – ezt pénteken délután közölte a Független Hírügynökséggel a Forgalmi és Rampatisztek Szakmai Szakszervezetének elnöke. Akkor Peres Gábor azt mondta: továbbra sincs kitűzött időpontja, hogy mikor ülnek le legközelebb tárgyalni a Celebi képviselőivel.

A legutóbbi – csütörtöki – tárgyaláson a Celebi képviselői a korábbi 4 százalékos alapbéremelés és 3 százalékos, teljesítménytől függő bónusz helyett 6 százalékos bérmelést ajánlottak, igaz, bónusz nélkül. A dolgozókat képviselő öt szakszervezet a tárgyaláson továbbra is kitartott a 10 százalékos bérmelés és 5 százalékos bónusz mellett, szerintük ugyanis ez jelentené legalább a reálbérek szinten tartását.