FERIHEGYI SZTRÁJK – a Celebi cáfolja a szakszervezet állításait

A Ferihegyi repülőtér földi kiszolgálását végző Celebi Kft. 120, áruszállításban dolgozó alkalmazottal állapodott meg a 6 százalékos fizetésemelésről. Pénteken 30-35 dolgozó már aláírta a szerződést, a többiekkel pedig egy-két napon belül írják alá a megállapodást – mondta a Független Hírügynökségnek szombaton délután a cég ügyvezető igazgatója. Limburger Attila a sztrájkbizottság elnökének szombat délelőtti nyilatkozatára reagált, amely szerint nem 120, hanem mindössze 30-35 alkalmazottal sikerült megegyezni.

A cég ügyvezetője cáfolta azt a szakszervezeti értesülést is, hogy a 6 százalékos béremelés a 2008-as fizetésekre is vonatkozna. A jövő évi bérekről akkor kell tárgyalni, ha eljött az ideje – tette hozzá.

Csorba Attila, a sztrájkbizottság elnöke szombaton délelőtt azt nyilatkozta: a Celebi magyar és török vezetői a fenyegetéstől és a nyomásgyakorlástól sem riadnak vissza. Limburger Lóránt erre azt mondta: mindössze a tényeket közölték az alkalmazottakkal. A munkabeszüntetések egyes üzleti partnerek elvesztésével járhatnak, amely adott esetben a cég “karcsúsítására” kényszerítené a vezetést – fogalmazott.

A munkavállalók egy részével pénteken este kötött közvetlenül – szakszervezeti egyeztetésen kívül – megállapodást a Celebi Kft. Az áruszállítási területen dolgozók elfogadták a 6 százalékos fizetésemelési ajánlatot.

Öt szakszervezet felhívására április 5-7-e között körülbelül 400 földi kiszolgáló sztrájkolt Ferihegyen – jegykezelők, poggyászrakodók, gépkocsivezetők és rampatisztek. Kilátásba helyeztek egy 72 órás sztrájkot is.

A legutóbbi – csütörtöki – tárgyaláson a Celebi képviselői a korábbi 4 százalékos alapbéremelés és 3 százalékos, teljesítménytől függő bónusz helyett 6 százalékos bérmelést ajánlottak, igaz, bónusz nélkül. A dolgozókat képviselő öt szakszervezet a tárgyaláson továbbra is kitartott a 10 százalékos bérmelés és 5 százalékos bónusz mellett, szerintük ugyanis ez jelentené legalább a reálbérek szinten tartását.