FERIHEGYI SZTÁJK – A szakszervezetek nyitottak a tárgyalásra

A sztrájkbizottság hétfőre összegzi a Ferihegyi repülőtér földi kiszolgálóinak véleményét a tárgyalások további folytatásáról illetve a sztrájkról. Így elképzelhető, hogy hétfőn újabb tárgyalásokat kezdeményeznek a munkáltató Celebi Kft. vezetőségével – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Csorba Attila, a sztrájkbizottság elnöke. Cáfolta azokat pénteki híreket, hogy 120, áruszállításban dolgozóval már megállapodott a Celebi menedzsmentje. Tudomásuk szerint legfeljebb 30-35 dolgozóval kötöttek megállapodást a hat százalékos fizetésemelésről – tette hozzá.

Két napja kezdte el az öt szakszervezetet felmérni a dolgozók véleményét a tárgyalások további folytatásáról, és az esetleges sztrájk folytatásáról. A munkavállalóknak legalább 70 százalékát képviselő szervezetnek a legutóbbi, csütörtöki tárgyaláson sem sikerült megállapodni a Celebi vezetésével. Ezen a tárgyaláson a Celebi képviselői a korábbi 4 százalékos alapbéremelés és 3 százalékos, teljesítménytől függő bónusz helyett 6 százalékos bérmelést ajánlottak, igaz, bónusz nélkül. A dolgozókat képviselő öt szakszervezet a tárgyaláson továbbra is kitartott a 10 százalékos bérmelés és 5 százalékos bónusz mellett. Szerintük ugyanis ez jelentené legalább a reálbérek szinten tartását.

Pénteken azonban a munkavállalók egy részével közvetlenül – szakszervezeti egyeztetésen kívül – megállapodást kötött a Ferihegyi repülőtér földi kiszolgálását végző Celebi Kft.. Akkor a cég ügyvezető igazgatója a Független Hírügynökségnek azt mondta: az áruszállítási területen dolgozók megkeresték a cég vezetését, és elfogadták a 6 százalékos fizetésemelési ajánlatot, ez körülbelül 120 dolgozót jelent.

Csorba Attila egyértelműen cáfolta, hogy ennyi dolgozóval kötött volna megállapodást a munkáltató, tudomásuk szerint ugyanis körülbelül 30-35 munkavállóval írtak alá megállapodást. Ők az áruszállítás területén dolgoznak – tette hozzá.

Csorba Attila közölte: a dolgozók arról számoltak be, hogy a Celebi magyar és török vezetői a fenyegetéstől és nyomásgyakorlástól sem riadtak vissza az elmúlt napokban. A szakszervezetek azt ígérik, hogy ennek részleteit és bizonyítékait hamarosan ismertetik a nyilvánossággal.

Csorba Attila kiemelte: a korábbi híradásokból nem derült ki, hogy a Celebi a hat százalékos bérmelési ajánlata nemcsak az idei évre, hanem a jövő évre is szólt, vagyis jövőre befagyasztanák a béreket.

A Celebi vezetői elvesztették türelmüket a tárgyaló asztalnál, és úgy gondolhatják, hogy rájuk nem vonatkoznak a magyar és európai munkajogi törvények – fogalmazott Csorba Attila. A sztrájkbizottság elnöke szerint a munkáltató külön megállapodások megkötésével kísérletet tett arra, hogy a csaknem 95 százalékos támogatottságú munkabeszüntetéseket és a munkavállalói érdekérvényesítést letörjék.

Április 5-e és 7-e között körülbelül 400 földi kiszolgáló sztrájkolt Ferihegyen – jegykezelők, poggyászrakodók, gépkocsivezetők és rampatisztek. A szakszervezetek korábban azt közölték, hogy ha újra a sztrájk mellett döntenek, akkor az már 72 órás lesz.