Férfiak kettős szerepben, apa és dolgozó

By Ratalics László
Férfiak kettős szerepben, apa és dolgozó
Debrecen – Az ideális apa legyen sikeres a munkában, fennmaradó idejét pedig töltse a családdal – ez az elvárás.

Kettős elvárást fogalmaz meg a magyar közvélemény a férfiakkal szemben: egyaránt tartja szükségesnek a kenyérkereső szerep betöltését és a gyermeknevelésben történő részvételt is – derül ki egy kutatásból, mely a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma által támogatott és nemrég megjelent Szerepváltozások 2011 című kötet egyik tanulmányaként olvasható.

A nők másként gondolják?

A megkérdezettek nők és férfiak körében szinte egyöntetű az egyetértés, hogy apának lenni és gyermeket nevelni az egyik legszebb élmény egy férfi életében. Mégis, a válaszolók majdnem fele a legkevésbé fontosnak a mindennapi feladatokban (etetés, pelenkázás, öltöztetés) való aktivitást tekinti. Fontos megemlíteni, hogy a napi ellátást lényegtelennek tartók között nem a férfiak, hanem a nők járnak élen, ami csak megerősíti azt a hagyományos nézetet, hogy az olyan modern apai szerepek, mint a szeretet kimutatása és a házimunkában való egyenlő részvétel mégsem terjedtek el markánsan.

Övék a világ

Egy-egy végigtárgyalt, strapás nap után nem olyan egyszerű „lemenni gyerekbe”, de azért ez a ritkább. Jellemzően imádok a lányaimmal játszani, olyankor kikapcsolok, miénk a világ – mondja Kormány Zoltán (33), aki egy nagyobb informatikai cégnél dolgozik. A nagyobbik lány, Gerda, két és fél évesen „világfelfedező” korszakába lépett. – Este hat körül érek haza, még elmegyünk biciklizni, sétálni, de az se baj, ha otthon maradunk. Aliz még csak most, januárban született, Gerda viszont tele van energiával, muszáj szórakoztatni. De én is élvezem, gyurmázunk, mesélek, labdázunk. A „gyerekműszak” tízig tart, és természetesen a fürdetésben és minden másban is részt veszek, ami ehhez hozzátartozik. Előfordul, hogy a gyerekek miatt el kell jönnöm a munkából, de szerencsére ez nem gond, mert rugalmasak a vezetők nálunk. A saját dolgaimra igazából este tíz után jut egy kis időm, idegnyugtatásképp maketteket festek, olvasok – fűzte hozzá mosolyogva.

 

A macera is jöhet, apa bírja

A családi vállalkozásban dolgozó Tollas Antal (27) számára fontos a munka, szereti is, de a család mindenek felett. A fiatal férfi fuvarozóként általában napi 12 órát megy. Megmaradó energiájának nagyrészét két kislányára, Anettre (3) és Noémire (6 hónapos), valamint feleségére fordítja, de jut idő hobbijára, a motorozásra is.
Anettet általában ő fürdeti, segít a fogmosásban, valamint a néha macerásnak bizonyuló etetést is bevállalja. A picit inkább csak öltöztetni szokta, mert – teszi hozzá – ebben a korban jobban igénylik az édesanyjuk közelségét. A hosszú munkaidő mellett igazi kikapcsolódásként éli meg, hogy gyermekeivel foglalkozhat: bicajoznak, játszótereznek, fürdenek a kerti medencében, előkerül a legó és az esti olvasás sem maradhat el.

A munkai siker nem elég

A férfiszerep a közvéleményben tradicionálisan egyet jelent a munkával, a munkasikerekkel. A régi eszmékhez való ragaszkodást mi sem példázza jobban, mint az a tény, hogy a megkérdezettek 72 százaléka a férfi életének legfontosabb feladatának elsősorban még mindig azt tartja, hogy anyagilag biztosítsa a családja megélhetését. Ugyanakkor – ha kevéssel is – szinte majdnem ugyanennyien (65 százalék) várják el a férjektől, hogy a plusz jövedelemszerzésre fordított időt inkább családjuk körében töltsék el.
Az elemzésből szerint mi, magyarok a kereső- és családcentrikus férfi típusokat részesítjük előnyben, azaz az ideális apa/férfi legyen sikeres a munkájában, azonban semmi se legyen fontosabb számára a családdal együtt eltölthető időnél.

Címkék: ,