Kert

2019.08.07. 12:30

Veszélyben a sarjhajtások!

Hazánkban is megtelepedett egy új kártevő, az amerikai lepke­kabóca.

Viaszos telepeket hoznak létre

Forrás: ÉM

A lepkekabóca kifejlett egyedei 5-8 milliméter nagyságúak, szürkés színűek, két szárnyuk hegyesszögben záródik, szemük sárga. Érintésre elpattannak, elugranak, bár repülni is tudnak. Rajzásuk július közepétől nyár végéig tart. Mind a lárvák, mind a kabóca szívó szájszervű, szívogatásukkal gyengítik a gazdanövényeket.

Fás növényeknél a hajtásvégek, azok zsenge csúcsai, a sarjhajtások a kedvenc megtelepedési helyeik. A kártevő terjedését a száraz, meleg időjárás fokozta. Ahol megjelenik, szinte válogatás nélkül minden növényfajon megtelepedik. A kertekben érdemes minden növényt tüzetesen átvizsgálni.

A védekezés lehetőségei

A fehér viaszos telepeket a fertőzött hajtással együtt vágjuk le, semmisítsük meg. Ezzel a módszerrel a kártevő felszaporodása megelőzhető.

A tél végén enyhe, fagymentes napon olajtartalmú szerrel végzett lemosó permetezés a lepkekabóca fákon telelő tojásait elpusztítja.

A lárvák és a kifejlett kabóca ellen felszívódó hatású rovarölő szerek alkalmazása célszerű. A lárvák elhúzódó kelése miatt ismételt kezelések nyújtanak csak megfelelő hatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában