Magyarország

2012.04.13. 15:03

Pénzügyi tranzakciós adó - MSZP: újabb adók helyett a pazarlást kellene megszüntetni

  Budapest, 2012. április 13., péntek (MTI) - Az MSZP szerint a kormánynak "pazarló kiadásait" kellene csökkentenie ahelyett, hogy "újabb és újabb adónemekről vízionál"

 

Budapest, 2012. április 13., péntek (MTI) - Az MSZP szerint a kormánynak "pazarló kiadásait" kellene csökkentenie ahelyett, hogy "újabb és újabb adónemekről vízionál"

Burány Sándor, a szocialista párt országgyűlési képviselője pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján a kabinet tranzakciós adóról szóló elképzeléseire utalt, és hangsúlyozta: egy ilyen új teher bevezetése a feketegazdaság térnyeréséhez vezetne, ami végül éppen az eredeti szándékkal ellentétes hatást, vagyis az adóbevételek csökkenését okozná. Az ellenzéki politikus elfogadhatatlannak nevezte a sajtóban "sárgacsekkadóként" emlegetett elképzelést, amellyel szerinte "ismét az alacsony keresetűeken csattanna az ostor". Burány Sándor úgy fogalmazott, megérti Orbán Viktor fociszeretetét, de azt már nem, hogy minisztereit újabb adókon gondolkoztatja azért, hogy stadion épülhessen "saját házától néhány lépésre". Kiemelte: a kormány elképzeléseinek megvalósítása esetén a nyugdíjasokra is adót vetnének ki, a munkaadókat pedig arra kényszerítenék, hogy készpénzben fizessék ki dolgozók jövedelmét. Ez pedig a feketegazdaság térnyeréséhez vezetne, mivel az emberek így egyre nagyobb mértékben költenének számla nélkül - fejtette ki Burány Sándor, kiemelve, hogy végül az államnak ahelyett, hogy többletbevétele származna, inkább vesztesége származik majd az új adóból. A szocialista képviselő megjegyezte továbbá, az Orbán-kormány eddigi két éve az "elhibázott gazdaság- és társadalompolitikájáról" szól, ami szerinte oda vezetett, hogy a kormány és klientúrája, valamint a magas keresetűek "szinte mindent megtehetnek", míg az alacsony keresetűek egyre rosszabbul élnek. Orbán Viktor az esetleges pénzügyi tranzakciós adóról péntek reggeli rádióinterjújában azt mondta, annak mértéke legfeljebb egy ezrelék lehetne, a miniszterelnök ezért azt üzente a vállalkozásoknak és az embereknek, hogy emiatt "egy percig se fájjon a fejük". A kormány egyelőre nem döntött a pénzügyi tranzakciós adóról, legalábbis az MTI e témában feltett kérdéseire a Nemzetgazdasági Minisztérium szerdán azt válaszolta, hogy a kabinet döntése előtt nem tudnak részletes tájékoztatást adni. Az origo.hu szerdai írása szerint a pénzügyi tranzakciók megadóztatásával jövőre 50-100 milliárd forint bevételt remél a kormány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!