Friss hírek

2009.11.08. 08:44

Amerikai katonai bázis ellen tüntettek Japánban Obama látogatása elõtt

<p>Több ezren gyûltek össze Okinava szigetén vasárnap, hogy az ott mûködõ amerikai támaszpont ellen tüntessenek. Mindezt nem sokkal az elõtt történt, hogy Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke Tokióba érkezne. A helyiek régóta szeretnék bezáratni az okinavai támaszpontot.</p>

A helyieket zavarja a repülõk zaja, a környezetszennyezés, valamint az, hogy a jobboldali közlekedéshez szokott amerikaiak miatt gyakoribbak a közúti balesetek. A szigeten élõk szerint a bázis környékén jelentõsen megnõtt a bûncselekmények száma is.

1995-ben óriási felháborodást keltett, amikor három amerikai katona megerõszakolt egy iskolás lányt. 2004-ben pedig az épülõ egyetemre zuhant egy helikopter.

Japánt eddig konzervatív kormány irányította. A tokiói vezetés korábban kiállt az amerikai bázis mellett. A szeptemberi választáson azonban balközép kormány vette át a hatalmat, és Jukio Hatojama miniszterelnök azt mondta: változtatni akar Tokió és Washington kapcsolatán.

Az Egyesült Államoknak stratégiailag fontos helyen fekszik az okinavai bázis. Innen ugyanis könnyû elérni Kínát, Észak-Koreát és Tajvant. Sokan az Egyesült Államok elsüllyeszthetetlen anyahajójának nevezik a szigetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!