Friss hírek

2008.11.28. 18:51

Az albérleti hozzájárulás után nem adóznak a képviselők, ha hoznak számlát - RTL Híradó

<p>A legalacsonyabb, 18 százalékos kulcsnál is kevesebbet, 15 százalékot fizetnek ezentúl a képviselők költségtérítésük egy része után úgy, hogy számlát továbbra sem kell hozniuk. Ez azonban ellentétes az adótörvényekkel - mondta egy szakértő az RTL Híradónak. Közben egy nyíregyházi nő népszavazással akarja elérni, hogy a képviselők gyűjtsenek számlát költségeikről úgy, mint mindenki más.</p>

Kedden igennel szavazott mindenki a parlamentben a képviselői költségtérítés megadóztatására. A honatyák sokat azért nem veszítenek: a képviselői alapdíj bruttó 231 900 forint. Utazási költségeik megtérítésre 150 ezer és 350 ezer forint közötti összeget vehetnek fel - ezután kell 15 százalékos adót, azaz 22 500 és 52 500 forint közötti összeget fizetniük. Az albérlet hozzájárulás 115 ezer forint, ezt továbbra is adómentes marad, ha számlát hoznak róla.

Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat igazgatója az RTL Híradónak pénteken azt mondta: ez minden szakmai alapelvvel ellenkezik, amelyeket a lakosságra nézve egyébként éppen ők, a képviselők állapítottak meg korábban.

Közben egy négy gyermekes, nyíregyházi nő népszavazást kezdeményezett a képviselői költségtérítésről. "Egyetért-e ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?" - ezt a kérdést hitelesítette a választási bizottság az ügyben. Seres Mária azt mondta: a politikusok kreáltak egy adónemet, amely kedvezőbb minden létező adónemnél, és úgy érzi, ez porhintés, nincs valódi áldozatvállalás a képviselők részéről. Seres Mária ezért folytatja folytatja az aláírásgyűjtést, még három hónapja van. Ha 200 ezret összegyűjt, ki kell írni a népszavazást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!