Helyi közélet

2015.08.13. 09:10

„Választani kell: hobbi­repülőtér vagy munkahely!”

Miskolc, Szirmabesenyő - Lesz ipari park a miskolci repülőtér helyén vagy sem?

Miskolc, Szirmabesenyő - Lesz ipari park a miskolci repülőtér helyén vagy sem?

Erre kerestük a választ, hiszen a napokban felröppent a hír, miszerint bizonytalan a Megyei Repülőklub sorsa, megszűnhet, mert Miskolc és Szirmabesenyő önkormányzata ipari parkot építene a területen. A hír hallatán az is eszünkbe jutott, hogy talán ez lenne az a terület, amely a néhány hónappal korábban Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett ipari parknak helyet adhatna. Ezt azonban Huszti Gábor, Szirmabesenyő polgármestere cáfolta, hiszen – mint indokolta – ez lényegesen kisebb, mint ezer hektár (a miniszterelnök ugyanis ekkora ipari parkról beszélt. – a szerk.). A szirmabesenyői polgármester azonban emlékeztetett arra, már most is van ipari park azon a részen, hiszen a Miskolci Mechatronikai Park is a repülőtér területén létesült.

Kitörési pont lehetne

Huszti Gábor azt is megerősítette, hogy a terület rájuk eső részével, ami körülbelül 50,5 hektár, valóban az a hosszú távú céljuk, hogy gazdasági célra hasznosítsák. „Termelő üzemet, logisztikai központot szeretnénk idehozni, egyszóval munkahelyet teremteni, ezáltal növelni a helyi adóbevételünket is. Egy ilyen ipari park létesítése kitörési pontja lehet a településnek, ráadásul más irányba nem is tudunk terjeszkedni” – mondta Huszti Gábor.

Megtudtuk azt is, hogy a területet 2019 áprilisáig elidegenítési tilalom terheli, miközben az idő sürget, hiszen az ipari parkok előkészítésére, fejlesztésére vonatkozó pályázatok mostanában jelennek majd meg. „Szirmabesenyő ezekkel szeretne élni. A sportcélú ingatlanok átadásáról szóló törvény lehetőséget ad arra, hogy az önkormányzat mentesüljön a tilalom alól, abban az esetben, ha a beruházásból befolyt összeget sportcélú fejlesztésre fordítja. Ehhez azonban minisztériumi engedély kell, amit szeretnénk megkérni” – tudtuk meg.

A polgármester hozzátette: „Nekem 4500 ember érdekét kell képviselnem, a szirmabesenyői emberek így is plusz terhet kénytelenek elviselni, hiszen önkormányzatunk a fejlődés érdekében 2014 végén garázsadót vetett ki – többek között pont az iparterületünk műszaki előkészítéseinek a fedezésére –, így érthető, hogy számukra fontosabb a munkahelyteremtés, az adóbevételek növelése, mint a repülőklub sorsa. A terület körbe van épülve, egyébként sem ideális repülési célokra. Kérdezzék meg a szirmabesenyői lakosokat, hogy ők mit szeretnének: hobbirepülőteret vagy munkahelyeket” – fogalmazott.

Huszti Gábortól megkérdeztük azt is, a miskolci önkormányzattal tárgyaltak-e egy esetleges közös ipari parkról. „Elindultak a tárgyalások, még döntés nem született, de mindkét fél nyitott az együttműködésre. Azt gondolom, mindenki érdeke, hogy a területre befektetők érkezzenek.

Nincs napirenden

A miskolci önkormányzatot is megkerestük, ahol kérdéseinkre Pfliegler Péter alpolgármester válaszolt, hangsúlyozva: nem tervezik a repülőtér megszüntetését. „A két önkormányzat – Miskolc (a város része mintegy 24,5 hektár) és Szirmabesenyő – területén található, sportcélú repülőtér szerződése jár le 2019-ben. A Miskolci repülőtér elköltözése tehát nincs napirenden a városnál. Értesüléseink szerint a Miskolci Repülőklubban néhány héttel ezelőtt elnökválasztás volt, de ezzel kapcsolatban sincs pontosabb információnk, hozzánk érkezett megkeresés nem volt” – fogalmazott.

Új légikikötő

Az alpolgármester elmondta azt is, természetesen örülnének annak, ha Miskolcon vagy közvetlen közelségében megvalósulhatna egy – nem csak sportcélú gépek fogadására alkalmas – új légi­kikötő, amely a városban már jelenlévő és az érkező nagybefektetők számára és a repülősportok iránt érdeklődő miskolciak, környékbeliek számára is előnyös lenne. „A helyszín keresésében számítunk a repülőklub szakmai segítségére is” – tette hozzá.

Szirmabesenyővel elkezdődtek az egyeztetések, mindkét önkormányzatnak határozott szándéka a munkahelyteremtés további erősítése, de annak formája még további tárgyalások után véglegesedhet.

A miniszterelnök úr által jelzett, mintegy 1000 hektáros iparterület pedig nagyságrendekkel nagyobb, mint a jelenlegi Miskolci Ipari Park és a sportcélú repülőtér területe, vagyis az nem befolyásolja a repülőtér sorsát” – fogalmazott.


Nem tudnak semmit

„Egyetlen biztosat tudunk, hogy nem tudunk semmit” – ezt dr. Paszternák László, a Borsod Megyei Repülőklub megválasztott vezetője mondta. „Egy fix időpontunk van, 2019 márciusa, addig van ugyanis használati jogcímünk a területre. Több megkeresés volt, személyes találkozók is, de írásos dokumentum nem született egyik önkormányzat szándékáról sem” – tette hozzá a megválasztott elnök.


A miskolci repülőtérnek dicső múltja van, nehéz, de szép jelene – elég, ha csak a hétvégi repülőnap kitűnő programjára gondolunk –, azonban a jövő nem túl biztató. Pedig a repülőtér nem ment sehová, sokkal inkább a környező települések telepedtek, telepednek rá. Juhász-Léhi István jegyzete. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában