Friss hírek

2010.02.02. 14:32

Új módszerek a szélütés gyógyításában

<p>Egyelõre az összes szélütés csupán 1 százalékát tudják a leghatékonyabb módszerrel, a vérrögoldással gyógyítani Magyarországon. Pedig Csiba László, a Magyar Stroke Társasság elnöke szerint növelni lehetne ezt az arányt olyan új módszerekkel, amelyeket külföldön már alkalmaznak. Sõt, javulnának a betegek esélyei hatékonyabb szervezéssel, például azzal, hogy a szélütöttet már közvetlenül a mentõbe szerelt kis CT berendezéssel megvizsgálhatnák, és az eredmény alapján azonnal el lehetne kezdeni a kezelést.</p>

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a szélütés minden órájában körülbelül 700 km idegpálya és 2 millió idegsejt pusztul el. Az egyetlen hatékony kezelés az érelzáródást okozó vérrög feloldása, ez azonban csak 4,5 órán belül biztosítja a túlélést.

A 4,5 óráig hatékony vénás vérrögoldás mellett ezért sok országban kísérleteznek olyan módszerekkel, amelyek több idõt adnak a kezelés elkezdesére. Így például az Egyesült Államokban egy dugóhúzószerû, vékony katéterrel próbálják a koponyán belüli eret elzáró rögöt - az ütõéren keresztül - kihúzni. Ezen kívül az éren belüli "porszívóval" is kísérleteznek, amely szintén az artérián keresztül szívja ki a vérrögöt. Léteznek lézeres, ultrahangos vérrögoldó megoldások is, amelyek segítségével bizonyos körülmények között a beteg akkor is túléli a szélütést, ha a tünetek megjelenése és a kezelés között akár 8 óra is eltelt.

A fent bemutatott móddszereket egyelõre Magyarországon még nem lehet alkalmazni, de a neurológusok már azt is komoly eredménynek tekintenék, ha Magyarországon a vérrögoldó kezelések számát megháromszorozhatnák így legalább 1500-2000 ember kaphatná meg ezt a terápiát. Ezt például segíthetné a lakosság felvilágosítása, és a stroke kialakulása és a kezelési idõ közötti idõ lerövidítése, például a direkt CT-be való szállítás engedélyezése, a beteg-utak lerövidítése.

Csiba László szerint Magyarországon komoly problémát jelent a szakemberek hiánya. Ezért komoly elõrelépésnek tekinti a TeleStroke rendszer létrehozását, amely lehetõvé tette, hogy a neurológus 24 órás videó - és hangkapcsolat segítségével a beteget "megvizsgálja," a CT-rõl véleményt mondjon és a távolból lássa a beteg állapotának alakulását.

Magyarországon évente 18 ezer ember veszíti életét stroke miatt. A betegek 8 százaléka 50 év, 25 százaléka 60 év alatti. Az agyi érkatasztrófa után a betegek 32-42 százaléka szorul segítségre. Hivatalos becslések szerint jelenleg 200-250 ezer szélütött beteg él az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!