Férfi vízilabda ob I – Címét megvédve bajnok a Szolnok

Akt.:
Szolnok, 2016. május 28. A szolnoki Varga Dénes (szemben) dob kapura az egri Boris Vapenski (b2) és Hosnyánszky Norbert (j3) között a férfi vízilabda országos bajnokság döntőjének ötödik mérkőzéseként vívott Szolnoki Dózsa-Közgép - ZF-Eger találkozón a szolnoki Vízilabda Arénában 2016. május 28-án.
Szolnok, 2016. május 28. A szolnoki Varga Dénes (szemben) dob kapura az egri Boris Vapenski (b2) és Hosnyánszky Norbert (j3) között a férfi vízilabda országos bajnokság döntőjének ötödik mérkőzéseként vívott Szolnoki Dózsa-Közgép - ZF-Eger találkozón a szolnoki Vízilabda Arénában 2016. május 28-án. - © MTI Fotó: Bugány János
Budapest – Ötödik mérkőzésükön nyert a Szolnok az Eger ellen a döntőben, így címét megvédve ismét megnyerte a férfi vízilabda-bajnokságot.

Az egyik csapat három sikeréig tartó párharcban a Zagyva-partiak éltek a hazai medence kínálta lehetőséggel, s a szombati összecsapáson lezárták a 2015/16-os bajnoki szezont. A Szolnoki Dózsa fennállása nyolcadik elsőségét szerezte meg, az Eger továbbra is háromszoros magyar bajnok.

E.ON férfi ob I, döntő, 5. mérkőzés:

Szolnoki Dózsa-Közgép – ZF-Eger 10-8 (4-1, 0-1, 4-3, 2-3)

gólszerzők: Madaras 4, Varga Dé. 2, Younger, Varga Dá., Mitrovic, Aleksic 1-1, illetve Zalánki, Hosnyánszky 2-2, Bedő, Erdélyi, Biros, Hárai 1-1

A párharc végeredménye: 3-2 a Szolnok javára


Az egri Hosnyánszky N. (j) csavar kapura a szolnoki Varga D.(j2) és Z. Gocic mellett | MTI Fotó: Bugány János

A szolnoki arénában szoros emberfogással, kölcsönösen kemény védekezéssel kezdtek a csapatok, jó darabig nem is esett gól. Aztán a kétszeres olimpiai bajnok Madaras Norbert balkeze villant meg kétszer is (2-0), majd a szintén balkezes Zalánki Gergő szépítése után az ötkarikás és világbajnoki aranyérmes Varga Dénes büntetőből volt eredményes. Még az első szünet előtt a hazaiak kanadai légiósa, Aaron Younger célzott pontosan (4-1).

A második nyolc perc a vb-aranyérmes center, Bedő Krisztián megúszásgóljával kezdődött (4-2), utána viszont kizárólag a helyzetek elpuskázásában “jeleskedtek” a felek, így a nagyszünetre kétgólnyit megőrzött előnyéből a Szolnok.

Az olimpiai és világbajnok csapatkapitány, Varga Dániel eredményes büntetőjével indult a harmadik játékrész, amire Zalánki akciógólja volt a válasz (5-3). Még közelebb zárkózhattak volna a vendégek, azonban az akciók befejezésekor rendre pontatlanok voltak, nem úgy a triplázó Madaras (6-3). Az olimpiai és világbajnok Hosnyánszky Norbert átlövésével viszont nem tudtak mit kezdeni a hazaiak (6-4). A délszláv légiósok közül a Szolnokot erősítő Stefan Mitrovic pazar találattal vétette magát észre (7-4), ám Erdélyi Balázs nem szerette volna, ha nagyon leszakad az Eger (7-5). Ez mégis megtörtént: a negyedből egyetlen másodperc volt hátra, amikor a negyedszerre is eredményes Madaras a félpályáról (!) leadott pattintott lövéssel vette be a bal felső sarkot (8-5).

A befejező negyedet Hosnyánszky elhajlásos bombája vezette fel, de az újraéledő egri reményeket Varga Dénes lohasztotta, aki biztos kézzel zúdította labdát a kapuba büntetőből (9-6). Két perc volt hátra, amikor a háromszoros olimpiai bajnok, utolsó bajnokiját játszó Biros Péter emberelőnyből betalált (9-7), ám ez már csak szépségtapasz volt: Milan Aleksic, illetve az egri vb-aranyérmes center, Hárai Balázs gólváltása után 10-8-ra nyert, így újra bajnok a Szolnok. Az Eger végzett másodikként, a harmadik helyet az OSC szerezte meg, kieső pozícióban pedig a KSI zárt.

A két csapat számára még nem ért véget a 2015/16-os idény, ugyanis csütörtöktől szombatig a margitszigeti Hajós uszodában érdekeltek lesznek a Bajnokok Ligája hatos döntőjében.


A 2015/16-os bajnokság végeredménye:

1. Szolnoki Dózsa-Közgép
2. ZF-Eger
3. A-Híd OSC Újbuda
4. FTC-PQS Waterpolo
5. BVSC-Wáberer Hungária-Zugló
6. ContiTech-Szeged-Diapolo
7. VasasPlaket
8. RacioNet-Honvéd
9. Debreceni VSE
10. PannErgy-MVLC
11. Kaposvár
12. Valdor-Szentes
13. UVSE-Hunguest Hotels
14. PVSK-Mecsek Fűszért
15. EBP Tatabánya
16. KSI SE

A legeredményesebb magyar vízilabdacsapatként az Újpesti TE (Bp. Dózsa, Újpesti Dózsa) 26 alkalommal szerzett bajnoki címet, a Ferencvárosi TC (Bp. Kinizsi) 21-gyel követi, míg a harmadik helyet az örökranglistán a Vasas SC (TEVA-VasasPlaket) foglalja el 18 győzelemmel. A Szolnok története nyolcadik sikerével a lajstromban a negyedik helyre jött föl.

A bajnoki elsőségek további megoszlása: OSC, BVSC 7-7, Bp. Honvéd (Domino-BHSE) 6, MUE 4, III. kerületi TVE, ZF-Eger 3-3, BUE, MAC 2-2, BSE, MAFC, Tungsram SC 1-1

– MTI –