Friss hírek

2009.01.15. 20:17

Megvannak a keresztféléves felvételi pontszámok

<p>Kihirdették a februárban induló keresztféléves képzések felvételi ponthatárait, az adatok megtalálhatóak az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapján, a www.felvi.hu-n. Ebben a felvételi időszakban 2722 jelentkezőből 2200 főt vettek fel az egyetemek és főiskolák.</p>

A februárban induló keresztféléves képzések közül mesterképzésre 1227, felsőfokú szakképzésre 253, illetve költségtérítéses alapképzésre 720 jelentkezőt vettek fel. A ponthatárok megtekinthetők a www.felvi.hu honlapon, valamint több újság internetes kiadásában. A jelentkezők a besorolási döntést az Oktatási Hivataltól, a felvételi döntést a felsőoktatási intézményektől kapják meg tájékoztatott csütörtöki közleményében az Oktatási és Kulturális Miniszérium.

Az alapképzésben és a felsőfokú szakképzésben a 400+80-as pontozási rendszert alkalmazták a felsőoktatási intézmények. Mesterképzésben a pontokat a felsőoktatási intézmények által meghatározott, maximum 100 pontos rendszerben számították.

A közleményből kiderül: mostani döntéssel a felsőoktatási intézmények 1048 államilag támogatott és 179 költségtérítéses hallgatót vettek fel a mesterképzésekre. A felvett hallgatók közül legtöbben (37 százalék) a műszaki képzési területen kezdhetik meg tanulmányaikat. A felvettek között sokan vannak az új típusú tanárképzésre felvételt nyert jelentkezők (23 százalék), valamint az informatikai területen (13 százalék) és a bölcsészettudományi területen (15 százalék) tanulmányaikat megkezdők.

A 2009. szeptemberben induló képzéseket tartalmazó felsőoktatási felvételi tájékoztatók 2008. december 15-én megjelentek, a kötetek lezárását követően engedélyezett új, elsősorban mesterképzési szakokat 2009. január végéig meghirdetik. A szeptemberben induló képzésekre február 15-ig lehet jelentkezni, miután az munkaszüneti nap a jelentkezések február 16-áig nyújthatók be.

Az OFIK jelentkezési statisztikái alapján tavalyhoz képest 6-700-zal többen jelentkeztek a 2009 februárjában induló egyetemi és főiskolai képzésekre, főleg az idősebb korosztályból. A legtöbben a tanári mesterszakra akarnak bejutni, de az emberi erőforrás tanácsadó és a mérnökinformatikus képzéseket is sokan választották. Az alapképzésben a gazdálkodás és menedzsment szak volt a legnépszerűbb, de sok jelentkezés érkezett a közlekedésmérnök, a kommunikáció és médiatudomány alapszakokra is.

A tavaly októberben megjelent felvételi tájékoztatóban egyébként csaknem 50 felsőoktatási intézmény több mint 150 szakot, összesen 394 lehetőséget hirdetett meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!