Friss hírek

2009.01.14. 15:22

GÁZVITA - Szlovákia külföldi segítséggel január végéig kihúzza gázzal

<p>Január végéig elegendő földgázt képes biztosítani a Szlovák Gázművek külföldi partnerei segítségével, de úgy, hogy továbbra is érvényben maradnak a nagyfogyasztókra érvényes korlátozások. Ľubomír Tuchscher ((ljubomír)), a Szlovák Gázművek kommunikációs munkatársa szerdán a Független Hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy a vállalat résztulajdonosai - az E.ON Ruhrgas és a GDF Suez - napi 9,2 millió köbméter gázt biztosítanak az öt és fél milliós országnak. Ez a szlovákiai készletekkel együtt elég a háztartások, a közületek és különféle állami, önkormányzati közintézmények ellátásához.</p>

Szlovákiában egyelőre csak a nagyfogyasztóknál van megszorítás: a napi 63 megawattóránál (60 ezer köbméternél) több gázt felhasználóknak a biztonsági minimumra kellett csökkenteniük a szokványos mennyiséget. Emiatt több vállalatnál - köztük a szlovákiai autógyárakban - szünetel vagy csökkent a termelés. Kedden Szlovákiában 28 millió köbméter gáz fogyott, a megtakarítás pedig körülbelül 3 millió köbméter volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!