ERDON Helyi hírek

2008.02.05. 19:21

Gyógyszerkrízis jön?

<p>A gyógyszerészek többsége nem derűlátó azzal kapcsolatban, hogy meddig lesz elég az ingyenes és ártámogatott gyógyszerekre szánt pénzalap. <A href="http://apps.erdon.ro/download/erdontipps/gyogyszertark-listaja.xls"><IMG height="10" src="http://www.erdon.ro/SysRes/Sites/ERDON/Pics/Icons/download.gif" width="9" border="0" /><B>Gyogyszertark-listaja</B></A> [.xls - 39KB]</p>

Ahogy arról korábban tudósítottunk, az egészségügyi szolgáltatókkal a keretszerződéseket csak várhatóan áprilisban tudja megkötni a Szatmár Megyei Egészségügyi Biztosítási Pénztár. A gyógyszertárakkal is ugyanez a helyzet, ami azt jelenti, hogy körülbelül a tavalyi tizenkét hónap átlagának megfelelő összeget kaptak januárra, és ennyit fognak februárra és márciusra is kapni. Januárban már a hónap második harmadában elfogyott a pénz a legtöbb Szatmár megyei gyógyszertárban, de ez a helyzet csak súlyosbódni fog. Nagyon sokan tartanak attól, hogy az életmentő gyógyszereikhez — amelyek ingyenesek vagy ártámogatottak — csak fizetés ellenében fognak tudni hozzájutni, ezért a család– és szakorvosaiktól kérik, hogy 90 napra írják meg a receptet. A legtöbb gyógyszerész szerint már február közepén el fog fogyni az ingyenes és ártámogatott receptekre szánt pénzalap. A legsúlyosabb helyzet az olyan országos egészségügyi programok keretében elkülönített pénzalapok esetében alakulhat ki, mint amilyen a cukorbetegség vagy a daganatos megbetegedésben szenvedők kezelésére szánt pénzalap. Több megyei gyógyszertárban oldják meg úgy, hogy az országos egészségügyi programban részt vevők számára elkülönítenek az alapból egy részt, s ha például cukorbeteg szeretné kiváltani a betegségének kezeléséhez szükséges tablettákat, akkor megteheti ezt, annak ellenére, hogy másfajta ingyenes vagy ártámogatott gyógyszereket már nem tudnak kiadni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!