Magyarország

2010.06.07. 15:48

A májusi hiány 99 milliárd forint

<p>Az államháztartás helyi önkormányzatok nélküli hiánya májusban 99,2 milliárd forint, az öthavi deficit 736,2 milliárd, utóbbi az éves előirányzat 84,6 százaléka.</p>

Ez derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium hétfői közleményéből. A korábbi Pénzügyminisztériumot magába olvasztott tárca a korábbi gyakorlattól eltérően nem közöl a bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított hiányrátát.


Május végére az államháztartás helyi önkormányzatok nélküli egyenlege 736,2 milliárd forint lett, ami az éves előirányzat 84,6 százaléka. Tavaly ilyenkor ez 61,3 százalék volt. Az ötödik hónap deficitje 99,2 milliárd volt - tudatja az új csúcstárca, a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Közlik, hogy a központi költségvetés hiánya májusban az egész évi cél 87,2 százalékát érte el, szemben a 2009. májusi 67,5 százalékkal. A bevételek az egy évvel korábbinál 65 milliárd forinttal kisebbek voltak, a főbb adókban mind elmaradtak az egy évvel korábbitól. Több folyt be viszont a költségvetési szervek és a fejezeti kezelésű előirányzatok bevételeiből, és túlteljesültek az uniós támogatások utólagos megtérülései is. A kiadásokban a tavaly májusinál 52 milliárddal nagyobb összeg található.

A nemzetgazdasági tárca ezúttal már nem közölt a GDP-hez viszonyított államháztartásihiány-adatot.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!