Sport

2013.04.19. 08:23

Kovac Zoltán teljesen nyugodt, nem izgul

Miskolc - Minden a tisztelettel kezdődik a fociban – állítja a diósgyőri labdarúgócsapat új vezetőedzője.

Miskolc - Minden a tisztelettel kezdődik a fociban – állítja a diósgyőri labdarúgócsapat új vezetőedzője.Csütörtökön fél tizenegytől vezényelte első diósgyőri tréningjét a felnőtt, NB I-es csapat vezetőedzőjeként Kovac Zoltán, aki 2012 augusztusától szerdáig, az addigi szakmai igazgató, Szentes Lázár lemondásáig a klub utánpótlás képzési igazgatója volt. Az Eszéken született 58 éves tréner azonnal átírta a korábban tervezett programot, hiszen aznap délutánra is foglalkozást hirdetett... A frissen kinevezett mester nagy hévvel látott munkához, nem csak magyarázott a játékosoknak, hanem sokszor maga is részt vett a feladatok végrehajtásában. Angolul, magyarul, felváltva dirigált, rengetegszer hangoztak el a „Come on!”, az „Ok!”, illetve a „Relax!” szavak. Némi derültséget okozott az edzőpályára kilátogatók körében, amikor Kovac Zoltán párokat képezett, s az egyik futballistának a másik feje búbját kellett megpaskolnia.

Van választás

Az edzés végén először azt mondtuk a vezetőedzőnek: az adott helyzetben nem nagyon lehetett választása...

– Mindenkinek, mindig van választása... – felelte Kovac Zoltán. – Azonban a tulajdonos, illetve Dudás Hunor ügyvezető felkért erre a feladatra, amit igyekszem a legjobb tudásom szerint ellátni.

Kovac Zoltán a két edzést firtató kérdésünkre az alábbiakat válaszolta:

– Most nagyon fontos, hogy minél többet legyünk együtt, hiszen csak az együtt töltött idő alatt tudom megnézni, hogy a játékosok miként reagálnak egyénileg és csapatként bizonyos feladatokra. Érezniük kell, hogy valamit próbálunk csinálni...

Kovac Zoltán hozzátette, személyes hitvallása az, hogy a játékosokban legyen meg a kellő tisztelet: tiszteljék önmagukat, a társukat, a klubvezetést és a közönséget is, mert a profi futball erről szól.

– Fontos még a becsületesség, ami alatt értem a becsületes munkavégzést, a becsületes hozzáállást. Amennyiben belátjuk a hibáinkat, akkor tudunk előrébb lépni.

Kovac Zoltán tavaly szerzett pro licencet Belgiumban, dolgozott tehát magas szinten külföldön, de a magyar NB I-ben még sosem.

– Nyugodtan várom a hét végi bemutatkozást, nem izgulok – szögezte le a vezetőedző. – Már utaltam a tiszteletre, ami vonatkozik a magyar bajnokságra és a magyar klubokra. De természetesen bízom a játékosokban, a csapatban. Következő felvetésünk az edzői stílusára vonatkozott, hogy csütörtökön délelőtt egyben volt kemény és humoros a foglalkozás, igyekezett megtalálni az összhangot.

– Valóban, kemény vagyok a munkában, de ezt azért teszem, mert szeretném kihozni a legtöbbet a játékosokból. A humor feszültségoldásnak jó, hiszen elvégre mindannyian emberek vagyunk, mély érzésekkel, szívvel. Egy futballistának éreznie kell, hogy hozzám bármikor, bármivel jöhet.

Egy csapat

Kovac Zoltán elmondta azt is: amikor annak idején szóba került ez a miskolci lehetőség, hogy a DVTK-nál dolgozhat, az első amit hallott, hogy sok a szurkoló és szeretik a csapatot.

– Várom, várjuk őket, bízom benne, hogy vasárnap az egész mérkőzés során mögöttünk lesznek, a nehezebb periódusokban is. Legyünk egy csapat, mert ha meg van ez az egység, akkor verhetetlenek leszünk. Igaz, ez nem megy egy nap alatt.

ÉM-MI


Kedden

Szentes Lázár szakmai igazgató harmincegy hónapnyi munka után távozott Diósgyőrből. Amint azt csütörtökön megtudtuk: a szakember jövő héten kedden adja le használati eszközeit az Andrássy úton és ekkor viszi el saját, személyes dolgait is.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!