Friss hírek

2009.06.08. 14:50

EP-választás: elmaradt a várt gazdasági reakció

<p>A forint piacán nem lehetett érdemi reakciót látni a vasárnapi EP-választás után, az amerikai határidős kereskedési indexek romlása ellenére is elmaradt a markáns negatív reakció - írja elemzésében Orosz Dániel, az AXA csoport stratégiai tanácsadója. Felhívja a figyelmet arra, hogy a megcsappant támogatottságú kormánynak és látványos vereséget szenvedett SZDSZ-nek még inkább össze kell zárnia a sorokat a válságkezelő kormány mellett, mert egy előrehozott választás csak növelné a bizonytalanságot.</p>

A külföld szemében az itteni választási eredmény nem ad okot aggodalomra, mert az Unióban több országban előretört a jobboldal és az euroszkeptikus erők - áll az elemzésben. Az AXA szakembere hangsúlyozza, hogy előrehozott választás tovább növelné a bizonytalanságot, a piaci szereplők ennek láttán fokozottabban "áraznák be" a politikai kockázatot, emiatt az MSZP-nek és az SZDSZ-nek még szorosabbra kell zárnia a sorokat a kormány mögött annak érdekében, hogy az elviselje a következő hetek, majd az őszi költségvetési vita során megerősödő nyomást.

Orosz Dániel szerint az optimista nemzetközi hangulat jelenleg "felülírja" a hazai makrogazdasági vagy politikai híreket, ha azonban ismét borúlátás lenne úrrá a globális piacokon, az hirtelen felértékelne minden országspecifikus eseményt, annak minden kellemetlen következményével együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!