Magyarország

2013.04.09. 17:29

Iszapömlés - Újabb szemtanúk meghallgatásával folytatódott a per

Veszprém, 2013. április 9., kedd (MTI) - Öt tanúnak, közöttük a 2010. október 4-i gátszakadás újabb négy szemtanújának meghallgatásával folytatódott a vörösiszap-katasztrófa miatt indított büntetőper tárgyalása kedden a Veszprémi Törvényszéken.

Veszprém, 2013. április 9., kedd (MTI) - Öt tanúnak, közöttük a 2010. október 4-i gátszakadás újabb négy szemtanújának meghallgatásával folytatódott a vörösiszap-katasztrófa miatt indított büntetőper tárgyalása kedden a Veszprémi Törvényszéken.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-vel kapcsolatban álló cég munkatársai - akik a katasztrófa napján a később átszakadt X-es tározóval közös falú IX-es kazetta gátkoronáján csővezetéket szereltek - a bíróságon egybehangzóan állították: aznap rendkívül erős, délkeleti szél fújt, amely a tározóban hatalmas hullámokat gerjesztett, a hullámzás iránya a később kiszakadt sarok volt.

A gát átszakadását egyik tanú sem hallotta, a tanácsvezető kérdésére egyikük elmondta: annyit észleltek, hogy "a szalmabálák lebegtek a mezőn, úsztak az iszappal". Nem tudták, mi történt, néhány perc elteltével távolabb dolgozó kollégáik szóltak, hogy folyik ki a vörösiszap a kiszakadt X-es tározóból. Egyikük szerint ezután nagyjából 15-20 percig tartózkodtak a tározó tetején, látták a több tíz méteres faldarabok leszakadását, de úgy vélte, ezt az erős szélben nem is hallhatták volna.

A tanúk megerősítették, hogy a gát átszakadása után a Mal három alkalmazottjával találkoztak a gát tetején, s a tárgyalóteremben rámutattak a hatod- és a nyolcadrendű vádlottra. Egy másik munkás, aki a cégük telephelyéről jött vissza, a gát lábánál lévő kenyerestanyai szivattyúháznál a másod- és a hetedrendű vádlottal találkozott. Vallomása szerint mindenki izgatott volt, "az ember torkára nem jött szó", majd a másodrendű vádlott D. József az embereikről érdeklődött.

A szemtanúk elmondták, hogy a történtek után "összepakolták a cuccaikat", szerszámokat, és lementek a tározóról. Arra a kérdésre, hogy a tűzoltókat vagy a rendőrséget miért nem hívták, azt mondták, ez nem az ő hatáskörük. Vallomásuk szerint mire lejöttek a gátról, Kolontáron rengeteg tűzoltó és rendőr volt. Az egyik csőszerelő, aki a vallomásához egy rajzot készített munkavégzésük helyéről, a megtett útvonalról, a tárgyaláson a tanácsvezető kérdésére ezt pontosította. Társa a munkavégzésük helyét sem tudta megmutatni a térképen. Többen is jelezték: két és fél évvel az iszapömlés után nem emlékeznek pontosan minden részletre, így az időpontokra sem, a X-es tározó fala déli 12 óra után szakadhatott át.

Kedden egy beszerzési vezetőt is meghallgatott a bíróság a Mal kénsav- és lúgmegrendeléseiről.

A Mal Zrt. Ajka melletti X-es tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt - az ügyben indult büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

A gátszakadás ügyében halált előidéző gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt emeltek vádat a cég vezetői és alkalmazottai, összesen 15 ember ellen. A büntetőtárgyalás tavaly szeptemberben kezdődött el.

A per szerdán újabb tanúk meghallgatásával folytatódik.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!